America de Nord si Europa, depasite de Asia la capitolul investitii private in cercetare

16 Nov, 11:13 • Redactia DailyBusiness
Țările asiatice au devenit lider global în privința cheltuielilor companiilor pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovație (CDI) în anul 2015, reprezentând 35% din totalul activităților de CDI întreprinse în această regiune, fie ele programe autohtone sau importate. 
America de Nord si Europa, depasite de Asia la capitolul investitii private in cercetare

Drept urmare, companiile asiatice s-au situat înaintea celor din America de Nord și Europa, aceasta din urmă căzând pe locul al treilea în topul cheltuielilor private în CDI, o răsturnare de situație față de topul din 2007 în care Europa era lider.

Acestea sunt câteva dintre concluziile noului studiu Global Innovation 1000, realizat de Strategy&, divizia de Consultanță Strategică a PwC, ce oferă prima analiză a prezenței globale a programelor de cercetare-dezvoltare-inovație derulate de cei mai mari 207 investitori privați din lume în activități de CDI. 

Creșterea puternică din China și India a condus la avansul Asiei per total, acestea înregistrând majorări cu 79% și respectiv cu 116% față de 2007 în cheltuielile de CDI , pe măsură ce tot mai multe activități de CDI sunt mutate în această regiune în special din Statele Unite.

Rezultatele acestui studiu arată că cea mai populară destinație pentru relocarea de programe de CDI a devenit China, 71% dintre respondenții unui sondaj în rândul angajaților și furnizorilor de servicii CDI declarând că cel mai important motiv pentru migrarea activităților de CDI în China este proximitatea față de piețe cu creștere rapidă.

Printre avantajele mutării activităților de CDI în China, respondenții includ și „proximitatea față de fabrici și spații de producție cheie”, „proximitatea față de furnizori cheie” și „costuri mai scăzute de dezvoltare”. 

Motivul căderii Europei pe locul al treilea în privința cheltuielilor companiilor private în CDI este, conform studiului, dezvoltarea prea lentă a activităților domestice și importurilor de CDI, corelat în același timp cu o creștere semnificativă a exportului de CDI – în special din Franța și Germania.

Spre deosebire de creșterile de 40% ale Americii de Nord și de 60% ale Asiei, cele din activitățile domestice de CDI în Europa a fost de numai 2% între 2007 și 2015. Totodată, țările europene și-au sporit exporturile de activități de CDI către alte zone cu costuri ridicate din țări din America de Nord și Asia, dar nu și în state mai apropiate din Europa de Vest.

Mai cu seamă, în Franța au scăzut activitățile domestice în cercetare-dezvoltare cu 20%, a scăzut și importul de CDI cu 21%, și, totodată, a crescut exportul de CDI cu 46% între anii 2007 și 2015. În mod similar, deși activitatea domestică în CDI a Germaniei a crescut cu 48%, importul de CDI a scăzut cu 7%, iar exportul de CDI a crescut cu 76% între 2007 și 2015. 

„Europa și-a fixat obiective îndrăznețe în privința inovației prin Agenda 2020, care presupunea creșterea cheltuielilor pentru sectorul de CDI, dar și investiții mai mari în educație. Din păcate, în ultimii 5-6 ani, sub impactul crizei, sectorul de cercetare-dezvoltare a fost neglijat. În prezent, doar statele nordice și-au menținut cheltuielile suplimentare pentru activitățile de CDI, în vreme ce în țări precum România, acestea au scăzut substanțial ca procent din PIB față de perioada anterioară crizei. Este momentul ca România, dar și Europa întreagă, să repună inovația și educația printre priorități, având ca punct de plecare Planul Juncker de investiții la nivel european care să stimuleze creșterea economică durabilă și îmbunătățirea competitivității europene”, consideră Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.