Finante-Banci

ANAF a lansat „Spatiul Virtual Privat”, prin care persoanele pot afla date despre situatia lor fiscala

15 Sep, 16:05 • Redactia DailyBusiness
ANAF a lansat luni platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, in urma inregistrarii si autentificarii cu username si parola, informatii precum situatia obligatiilor de plata, nivelul CAS declarat de angajator si decizia de impunere, raspunsul venind tot electronic.
ANAF a lansat Spatiul Virtual Privat, prin care persoanele pot afla date despre situatia lor fiscala

Platforma, denumita „Spatiul virtual privat„, este dedicata deocamdata persoanelor fizice, in cadrul unui proiect pilot pentru Bucuresti si Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.

„In 2015 intentionam sa extindem proiectul in toata tara, iar dupa ce-l extindem se vor adauga in Spatiul virtual privat si alte informatii, precum decizii de impunere pentru plati anticipate si pentru alte accesorii, somatii si titluri executorii. De asemenea, tot in 2015 vrem sa extindem programul si catre persoanele juridice, care se vor putea loga cu username si parola”, a declarat luni, ministrul Finantelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei.

Ea a aratat ca, in prezent, firmele isi pot verifica situatia fiscala doar daca detin un certificat digital de semnatura, care se obtine contra cost.

Persoanele fizice pot efectua solicitarile online, dupa ce s-au autentificat in sistem, iar raspunsurile sunt primite tot in cadrul aplicatiei, intr-o sectiune de mesaje, cu documentele cerute atasate. Obligatiile de plata trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogarii, iar deciziile de impunere se pot primi daca sunt emise dupa data punerii in functiune a sistemului, transmite Mediafax.