- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii prevad ca economia va trece pe minus in primul trimestru

03 Mar, 00:01 • gecad.net
Avansul PIB a franat pana la 2,5-3,5% in ultimul trimestru al anului trecut, iar in primul trimestru al acestui an economia va inregistra o scadere cuprinsa intre 1,8% si 3,5%, estimeaza analistii economici chestionati de DailyBusiness.ro.
Analistii prevad ca economia va trece pe minus in primul trimestru

Institutul National de Statistica (INS) va prezenta miercuri datele referitoare la cresterea produsului intern brut (PIB) pentru T4 2008 si implicit pentru intreg anul trecut.

Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania, estimeaza ca pentru T4 vom avea o crestere a PIB de 2,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce ar conduce la o crestere a economiei in anul 2008 de 7,3%.

Scaderea avansului PIB in T4 2008 (fata de 9,1% in T3 – n.r.) s-a produs in special pe fondul incetinirii comertului cu amanuntul si tranzactiilor imobiliare, precum si a unei contractii de 10% a productiei industriale, crede acesta.

Pe de alta parte, la nivelul intregului an, toate componentele economice cu aport in PIB au crescut, in special serviciile, constructiile, dar si industria.

Melania Hancila, directorul de strategie al Volksbank Romania, crede ca in T4 cresterea economica a fost de 3% fata de rezultatul din acelasi trimestru din 2007. Aceasta prevede un avans al economiei de 7,2% pentru anul trecut.

Motoarele cresterii din 2008 au fost, in opinia directorului de strategie al Volksbank, constructiile si serviciile.

Cea mai optimista estimare pentru cresterea PIB in 2008 o fac reprezentantii Raiffeisen Bank Romania, care mizeaza pe un avans al PIB cu 3,5% in ultimul trimestru din 2008.

Conform datelor puse la dispozitie de aceasta banca, activitatea industriala a inregistrat o scadere anuala de 10,4% in ultimul trimestru, in timp ce rata anuala de crestere a activitatii din constructii a franat la 16,8%, fata de 28,5% in trimestrul 3 din 2008 (cand cresterea economica a fost de 9,1%). De asemenea, banca a calculat ca avansul anual al vanzarilor retail a franat la 4,3% in T4, fata de 17,4% in T3.

Conform calculelor Raiffeisen, valoarea reala a PIB in ultimul trimestru al anului indica o scadere de circa 2-3% fata de cea inregistrata in T3.

Evolutie negativa a PIB, prognozata pentru T1 2009

Pentru primul trimestru al anului 2009, analistii chestionati de DailyBusiness.ro estimeaza ca Romania se va confrunta cu o contractie a economiei.

Cea mai pesimista estimare este cea a ING Bank Romania, care prevede pentru primul trimestru din acest an o scadere a PIB cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, aceasta fiind de altfel si evolutia pe care analistii bancii o estimeaza pentru intreg anul 2009.

In opinia lui Nicolae Chidesciuc, economistul sef la ING Bank Romania, cauza scaderii economice din acest an va fi in special diminuarea cererii externe pentru produse industriale, dar si scumpirea creditarii. Astfel, chiar daca multe companii vor incerca sa se adapteze crizei, investitiile necesare in acest sens nu ar putea fi realizate, deoarece scumpirea imprumuturilor le face nerentabile.

„In plus, producatorii industriali se confrunta cu o scadere a preturilor industriale, ceea ce le este total defavorabila”, a mentionat Chidesciuc.

Melania Hancila estimeaza ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul va scadea cu 1,8% in raport cu rezultatul din T1 2008. „Cred ca va fi cel mai slab trimestru al anului, din punct de vedere al performantei economice, cauza fiind in principal blocarea creditarii”, a declarat reprezentanta Volksbank.

In plus, aceasta considera ca datoriile statului catre companii, constand nu doar in restantele la rambursari de TVA, dar si in neplata unor servicii efectuate in folosul autoritatilor, au incetinit activitatea in sectorul privat. Hancila, estimeaza ca economia va avea in 2009 un parcurs pozitiv, sustinuta de agricultura si de servicii.

„Cred ca in contextul crizei economice, consumul va ramane totusi puternic, iar romanii se vor indrepta spre bunuri autohtone, de regula mai ieftine, luand in calcul ca pretul produselor de import a fost afectat in ultimul timp de cresterea euro”, a explicat directorul de strategie al Volksbank.

In schimb, Nicolae Chidesciuc crede ca economia Romaniei ar putea da semne de revigorare de abia in ultimul trimestru din acest an. „Ne asteptam ca la nivel global, facilitatile fiscale oferite, ca si accelerarea creditarii sa contribuie la revigorarea economiei la nivel global, iar influenta s-ar putea face simtita si asupra Romaniei”.