ANPC: 30% din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme

18 Sep, 12:30 • Redactia DailyBusiness
Aproape o treime din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme, prezinta informatii inselatoare pe eticheta, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) , Marius Alexandru Dunca.
ANPC: 30% din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme

„Noi avem in subordinea ANPC si Directia de metale pretioase. 30% din piata metalelor pretioase sunt produse neconforme, avand probleme de etichetare. Va dau cateva exemple: sunt produse prezentate ca fiind din metale pretioase de 8 carate care sunt de 9 carate, metal umplut cu plumb, adica cu materiale care cresc artificial greutatea, pietre pretioase de calitate inferioara si prezentate cu certificat ca ar fi de calitate superioara”, a explicat presedintele ANPC, potrivit Agerpres.

El a spus ca activitatea de contrafacere este in crestere in Romania, dar ANPC are atributii limitate in combaterea acestui fenomen.

„La nivelul ANPC nu avem o putere foarte mare, noi verificam doar eticheta. Este adevarat ca este o practica comerciala inselatoare cand un operator economic iti prezinta un produs cu informatii false. Sanctiunea pe care putem noi sa o dam este de la 5.000 la 50.000 de lei si retragerea definitiva de la comercializare, dar mai mult nu putem sa facem”, a subliniat Dunca.

Presedintele ANPC incurajeaza comerciantii sa semnaleze Autoritatii eventualele produse contrafacute, care ii afecteaza din punct de vedere concurential. „Va astept la birou, usa mea este tot timpul deschisa, iar consultarea cu ANPC este gratuita”, a precizat seful ANPC.

In opinia sa, Romania ar trebui sa puna la punct o strategie de combatere a contrafacerii. „Strategia ar trebui sa cuprinda o comunicare mai buna, o campanie de informare, pentru ca un consumator educat nu o sa incurajeze niciodata contrafacerea”, a mai spus presedintele ANPC.