Finante-Banci

Anul 2016 aduce scăderi de taxe, creșteri de salarii, dar și scumpiri

05 Jan, 16:35 • Redactia DailyBusiness
Cota generală de TVA pentru produse și servicii se reduce la 20%, iar pentru apă chiar la 9 procente. Cresc însă impozitele locale și prețurile pentru polițele de asigurări RCA. O veste bună a venit zilele trecute de la guvern. Executivul propune majorarea salariului minim la 1.250 lei, de la 1 mai.
Anul 2016 aduce scăderi de taxe, creșteri de salarii, dar și scumpiri

Primul efect al reducerii TVA s-a văzut la carburanți: de la 1 ianuarie s-au ieftinit cu până la 20 de bani.Și hainele sau încălțămintea ar trebui să se ieftinească – cu aproape 4 procente. Și cei care își doresc să cumpere electrocasnice sau chiar autoturisme le pot găsi de acum cu prețuri ceva mai mici, scrie stiri.tvr.ro.

În plus, se ieftinesc apa potabilă și cea pentru irigații. TVA s-a redus pentru apă la 9%.Cresc taxele locale pe clădiri, mai ales dacă imobilul e folosit ca sediu de firmă, dar și pentru locuințele de domiciliu. De exemplu, în Turda, impozitul pe locuință crește cu 275%.

Microîntreprinderile plătesc taxe mai mici în funcție de numărul de angajați. Și impozitul pe dividende a scăzut de la 16 la 5 procente.