Finante-Banci

Anul 2016, marcat de accidente deosebit de grave pe șosele din România

30 Dec, 00:49 • Redactia DailyBusiness
Anul 2016 a fost marcat de numeroase accidente deosebit de grave produse pe șoselele din România. Cel mai grav accident produs vreodată pe o autostradă din România a avut loc în noiembrie 2016. În coliziunea produsă pe Autostrada Soarelui, pe o ceață densă, au fost răniți peste 50 de oameni și patru persoane au murit.
Anul 2016, marcat de accidente deosebit de grave pe șosele din România

Principalele cauze de producere a acestui accident tragic au fost viteza neadaptată condițiilor meteo și nepăstrarea distanței în mers față de autovehiculul din față, au anunțat polițiștii.

Tot în noiembrie 2016, un accident extrem de grav a avut loc în Pitești. Două autobuze s-au ciocnit, iar 17 oameni au ajuns la spital. În aceeași lună, un alt accident grav s-a produs în apropiere de Focșani, între un microbuz și un tir. Impactul a fost atât de puternic încât patru persoane au murit pe loc și alte șase au fost rănite.

Acestea sunt doar câteva exemple de tragedii petrecute în anul 2016 pe șosele din România. În fapt, vedem în presă aproape zilnic știri despre un nou accident cu victime multiple și daune majore.

Fenomenul accidentelor grave, frecvente, devine din ce în ce mai periculos pentru cetățeni. UNSAR subliniază din nou nevoia acută de siguranță în trafic, de promovare a comportamentului responsabil al șoferilor la volan prin programe specifice și legislație dedicată în acest sens.

Ultimile statistici ale Poliței Române arată o creștere cu peste 11% în 2015 față de 2014 a numărului de accidente rutiere și al persoanelor rănite grav pe drumurile din România. Având în vedere numărul mare de accidente grave petrecute în anul 2016 în România, putem estima o creștere a cifrelor prezentate mai jos pentru acest an.

Această creștere a numărului de accidente grave s-a resimțit și în costul poliței RCA, iar plafonarea tarifelor RCA nu rezolvă cauza principală a crizei de pe piață, anume creșterea fulminantă a daunalității.

Mai mult, așa cum UNSAR a mai semnalat de-a lungul acestui an, actuala legislație pe segmentul RCA nu încurajează comportamentul responsabil în trafic. Plafonarea tarifării face ca diferențele între prețurile polițelor RCA pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și prețurile pentru categoriile cu grad de risc ridicat să fie mult mai mici ca înainte, cei dezavantajați fiind clienții cu o conduită rutieră bună.

UNSAR susține implementarea urgentă a unor măsuri pentru creșterea siguranței în trafic și își exprimă disponibilitatea de a deveni un partener pentru autorități în identificarea soluțiilor și acțiunilor optime care să crească nivelul de educație rutieră atât în rândul șoferilor, cât și al pietonilor. Mai mult, în anul 2017, UNSAR va dezvolta un program de creștere a siguranței în trafic, la care invită să se alăture toți partenerii asociației.