Avertisment: Ucraina se afla in pragul razboiului civil

29 Jan, 13:57 • Redactia DailyBusiness
Primul presedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a subliniat in fata membrilor Parlamentului, miercuri, ca tara se afla "in pragul razboiului civil", invitand deputatii sa se implice in vederea unei iesiri din criza.
Avertisment: Ucraina se afla in pragul razboiului civil

„Lumea intreaga isi da seama si
Ucraina isi da seama ca tara se afla in pragul razboiului civil”,
a declarat Kravciuk, presedinte in perioada 1991-1994, indemnand
deputatii sa creeze „un plan se solutionare a conflictului”.
Interventia sa a fost ovationata, transmite Mediafax.

„Aceasta este o revolutie. Este o
situatie dramatica si este necesar sa actionam cu cea mai mare
responsabilitate”, a adaugat el.

Criza afecteaza Ucraina de peste doua
luni, de cand presedintele tarii a intors spatele Uniunii Europene.
In ultimele zile, tensiunea a scazut in strada, insa o parte a
capitalei este blocata de catre contestatari, dintre care unii poarta
casti, cagule si sunt inarmati cu bate de baseball.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acceptat marti demisia premierului Mikola Azarov si a intregului guvern, potrivit unui decret publicat pe site-ul presedintiei. Guvernul actual va continua sa lucreze pana la formarea unei noi echipe guvernamentale. 

Dupa anuntul demisiei premierului Azarov, deputatii ucraineni, reuniti in sesiune extraordinara, au anulat legile adoptate la 16 ianuarie ce prevedeau pedepse severe pentru participantii la proteste, legi denuntate de Occident si care au provocat o radicalizare a miscarii de contestare generate de refuzul, la sfarsitul lunii noiembrie, al presedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE, preferand in schimb o apropiere de Moscova.

Pentru Vladimir Putin, Ucraina si-a facut alegerea la sfarsitul lui noiembrie, preferand 15 miliarde de dolari din credite ruse, in locul unui acord politic si comercial pe termen lung cu Bruxellesul. In opinia sa, revolta impotriva lui Viktor Ianukovici este opera extremistilor, o tentativa de destabilizare „incontrolabila” si, din pacate, sustinuta de capitalele occidentale.
 
Pe de alta parte, Europa incearca sa profite de slabirea pozitiilor presedintelui ucrainean, pentru a-si recastiga avantajul.