Analiștii de la Erste apreciază că Banca Națională a României a folosit aproximativ șase miliarde de euro pentru a tempera slăbirea leului, pe fondului climatului de instabilitate politică, sumă ce reprezintă aproximativ 10% din rezervele valutare totale ale țării.
„România a fost în centrul atenției săptămâna trecută, în urma victoriei candidatului de extremă dreapta, George Simion, în primul tur al alegerilor prezidențiale, care a dus la prăbușirea guvernului. Ca răspuns, leul românesc a depășit nivelul țintă al băncii centrale, de 5 lei pentru un euro. În ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susține leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi acum 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă”, se arată într-o notă Erste, emisă luni.
Această sumă reprezintă în jur de 10% din totalul rezervelor valutare. La finalul lunii martie, rezervele valutare ale BNR se situau la 62 de miliarde de euro.
Experții arată că rezutlatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 au determinat demisia prim-ministrului.
Potrivit aceleiași analize, leul românesc a depășit pragul de 5 lei pentru un euro, considerat nivel țintă al BNR, iar banca centrală ar fi cheltuit circa 6 miliarde de euro din rezervele valutare pentru a sprijini moneda națională.
Se estimează că nivelul critic actual urmărit de BNR este de 5,15 lei pentru un euro, leul stabilizându-se recent în jurul valorii de 5,12 lei, ceea ce indică o depreciere de aproximativ 2,8% într-o săptămână.
„Ca răspuns, leul românesc a depășit nivelul țintă al băncii centrale, de 5 lei pentru un euro. În ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susține leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi acum 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă”, se arată în analiză.