- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile au fobie de credite noi. Cum pot scapa de ea?

09 Mar, 00:01 • gecad.net
Bancile prefera sa plaseze banii la randamente foarte mici in titluri de stat, pentru ca se tem sa finanteze firmele private. Cu toate astea, spun reprezentanti ai BNR, daca ar analiza mai bine dosarele de credit, si-ar da seama ca aceasta teama este de multe ori nejustificata.
Bancile au fobie de credite noi. Cum pot scapa de ea?

Bancile au in 2010 sanse mult mai proaste de a face profit, in raport cu 2010. Statul, principalul lor client la creditare in 2009, ofera randamente tot mai slabe, in conditiile in care nevoia sa de fonduri a scazut.

Spre exemplu, luni, finantele au plasat titluri de stat la un randament de 6,7% pe an. Dobanda e mult sub aceea la care bancile atrag resursele de la romani, prin depozite, adica 8 sau 9% pe an, si doar putin peste cea a finantarilor la care au acces bancile pe piata interbancara, care au niveluri de 5,2 – 6,5%, pentru scadente pe 3-6-9 luni.

Chiar si daca iau bani de pe interbancar si ii plaseaza la stat, bancile obtin doar un castig minimal, de cel mult un procent.

Chiar si asa, bancile aproape ca se lupta intre ele pentru a finanta sectorul public. Luni, cererea pentru titluri de stat a fost de 4 ori mai mare decat valoarea emisiunii, iar in final bancile au reusit sa adjudece cu 30% mai mult decat au licitat finantele initial (1,3 miliarde lei fata de o emisiune de 1 miliard).

Batalia pe care bancile o duc pentru banii statului ar putea fi justificata de scaderea altor linii de business care in 2009 le-au adus castiguri frumoase, cum ar fi tranzactiile valutare, atrage atentia Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania. „Fluctuatiile valutare au scazut fata de 2009, iar in lipsa volatilitatii, perspectivele de castig sunt foarte slabe”, explica el.

Nu a venit timpul ca bancile sa se gandeasca mai serios sa crediteze economia? Teoretic, ar putea obtine astfel randamente mult mai mari decat cele de la stat sau din trezorerie.

Vlad Muscalu spune ca finantatorii se tem sa crediteze companiile si persoanele fizice pentru ca sunt ingrijorati de estimarile de evolutie a economiei.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilier al lui Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, este de parere ca acum increderea bancilor in economie este extrem de scazuta, din cauza perspectivelor slabe de revenire a economiei si a somajului in crestere.

Consilierul BNR spune ca bancile sunt prinse si intr-un razboi psihologic. „Toata lumea vorbeste despre criza, deci si atitudinea lor fata de piata este extrem de pesimista”, spune Vasilescu.

Cat ar putea fi bancile dispuse sa plaseze banii cu un randament aproape negativ? Economistul ING Bank spune ca situatia din prezent este temporara. El sustine ca este posibil ca randamentele sa creasca din nou in a doua jumatate a anului, la 7,1% pe an, sau chiar peste. „Statul are nevoie, lunar, de circa 3 miliarde de lei. Nu cred ca nevoia sa de bani va fi satisfacuta de fondurile de la FMI si de anuntata emisiune de eurobonduri, asa ca randamentele pe care statul le plateste bancilor pot creste”, a spus Muscalu.

Adrian Vasilescu este insa de parere ca bancile ar trebuie sa isi mai ia gandul de la stat, si sa revina la ocupatia lor de baza: creditarea economiei. „Nu cred ca bancile sunt foarte justificate sa nu acorde credite mediului privat. Ar putea recurge la analize mai riguroase ale dosarelor de credit si sa se asigure astfel ca plaseaza banii in siguranta”, a spus Adrian Vasilescu.

Ce sanse de profit au bancile in 2010

In ciuda randamentelor slabe, obtinute atat din partea statului, cat si de pe piata valutara, bancile ar putea sa obtine o profitabilitate similara sau chiar superioara celei de anul trecut, crede Vlad Muscalu.

„Provizioanele constituite pentru creditele riscante este de asteptat sa scada, cel mai probabil, in 2010, fata de 2009, asa ca profitabilitatea bancilor s-ar putea sa nu fie mai mica in 2010”, spune economistul.