Finante-Banci

Bancile, intre zombies si puscarii: 3 declaratii neobisnuite de la oameni din sistem

27 Mar, 14:02 • Redactia DailyBusiness
Trei specialisti din domeniul financiar-bancar au emis joi, in cadrul unei conferinte, declaratii cel putin ciudate privind institutiile de credit.
Bancile, intre zombies si puscarii: 3 declaratii neobisnuite de la oameni din sistem

„Nu ne opunem legii insolventei
particularilor”, a declarat Radu Gratian Ghetea, la conferinta cu
tema Uniunea Bancara Europeana, organizata joi la Bucuresti, potrivit
avocatului Gheorghe Piperea.

„Romania a fost ranita de
importul de instabilitate din UE. In Europa sunt banci zombies – sa
le salvam”, a spus si Guillermo Tolosa, reprezentant al FMI in
Romania, la aceeasi conferinta.

„Integrarea bancara poate
afecta robustetea sistemului. Bancile tin prizionera economia”, a declarat si Daniel Daianu, la acelasi eveniment, dupa cum remarca Piperea pe
pagina sa de Facebook.

Avocatul este un puternic sustinator al legii falimentului personal. Acesta estimeaza ca peste 850.000 de persoane fizice sunt in situatia de faliment personal de peste patru ani, iar in cazul in care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descarcare de datorii in cazul unui faliment scuzabil.

„In alta ordine de idei, presupunand ca se intinde pe mai mult de doi ani, chiar daca se pune in vanzare casa, ii este permis sa stea acolo pana reuseste sa isi gaseasca o alta casa, eventual cu chirie, astfel incat sa nu fie aruncat in strada. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciara ca la firme, care presupune sau nu taieri de datorii, dar presupune si o disciplina fiscala, un control, o monitorizare si o reinsertie sociala si economica”, a spus Gheorghe Piperea. 

Acesta a precizat ca proiectul Legii falimentului personal pe care l-a elaborat se afla in analiza la Camera Deputatilor. 
Totodata, avocatul Piperea a afirmat ca nu intelege motivul pentru care FMI sau Comisia Europena se opun acestei legi din moment ce aceasta se aplica in alte tari.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, considera ca acest curentul de opinie referitor la Legea falimentului personal este o manipulare a unor lichidatori. El nu crede ca aceasta lege ar putea fi in interesul debitorilor sau al creditorilor.