Basescu, despre terenul de la Nana: Am dat 4.500 de euro/hectar, acum as obtine 8.000

15 May, 18:14 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca "un agricultor vestit" i-a spus ca pamantul de la Nana este bun pentru agricultura si a aratat ca italianul de la care a cumparat a platit 2.900 de euro pe hectar, el i-a dat 4.500, iar acum ar putea sa obtina un 8.000 de euro pe hectar in acea zona.
Basescu, despre terenul de la Nana: Am dat 4.500 de euro/hectar, acum as obtine 8.000

„Eu am cumparat de la un italian
care, in medie, a dat 2.900 de euro pe hectar. Eu i-am dat 4.500. si
acum as putea sa obtin un 8.000 de euro pe hectar in zona aceea, este
un pamant foarte bun”, a comentat Basescu.

El a adaugat ca „un agricultor
vestit” i-a spus: „«Domnule presedinte, daca aici se
rastoarna o caruta cu grau, iese o recolta extraordinara, pamantul
asta n-aveti a-i face nimic, este un pamant bun pentru agricultura».
Acum m-am dus sa vad, daca mi l-a culcat ploaia, daca mi l-a batut
piatra”. „Deci ai griji cand esti proprietar de pamant”,
a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a
declarat ca a discutat foarte mult cu bancile si le-a spus ca
preturile la pamant, in Romania, sunt foarte scazute, in raport cu
Europa, potrivit Mediafax.

La jumatatea lunii trecute, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale in cazul terenurilor de la Nana, judetul Calarasi, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

„In urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi. 

In cauza, procurorii au dispus pe 16.04.2014 inceperea urmaririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata”, se arata in comunicatul Ministerului Public. 

Anterior, presedintele Traian Basescu transmisese un mesaj procurorilor, la bilantul MAI, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana: „Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!”.  

In prima parte a lunii aprilie, Comisia parlamentara Calarasi sustinea ca, avand in vedere ca societatea de la care fiica presedintelui Traian Basescu, Ioana Basescu, a cumparat terenul de la Nana era inactiva la data incheierii tranzactiei, contractul de achizitie este nul. Concluzia a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta de membrii comisiei. 

La randul sau, Ioana Basescu a declarat miercurea ca inactivitatea societatii de la care a achizitionat terenul din Nana nu poate fi sanctionata cu nulitatea actului incheiat.