Basescu ii cere lui Ponta sa corecteze Codul de Procedura Penala prin OUG

30 Jan, 15:06 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, ca isi asuma promulgarea Codului de Procedura Penala pentru ca asta este responsabilitatea presedintelui. Basescu a mai spus ca daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema coruptiei.
Basescu ii cere lui Ponta sa corecteze Codul de Procedura Penala prin OUG

“Imi asum si eroarea de a nu fi inteles sensul articolului 140. Asta nu inseamna ca el nu trebuie corectat. Asa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanta de urgenta pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate sa rezolve si problema Codului de Procedura Penala”, a declarat presedintele, citat de Mediafax.

“Statul ramane fara mijloace de a identifica si preveni acte de genul urmator: abuz in serviciu, trafic de influenta, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, comercializare sau tranzit de droguri, toate acestea se urmaresc prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde retele sau oameni implicati in astfel de ilegalitati”, a precizat Basescu.

Acesta a mai spus ca daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema coruptiei. “Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamanturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea il arata ca fiind un om corupt, dar in cazul in care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia”, a mai declarat Traian Basescu.

Printre problemele pe care le aduce articolul 140 se afla si faptul ca interceptarile telefonice se vor putea face doar dupa inceperea urmaririi penale. 

Magistratii cer de luni bune o ordonanta de urgenta care sa indrepte legile respective, insa Victor Ponta spune ca forma actuala a Codului nu a fost adoptata de guvernul pe care il conduce, fiind veche de 5 ani.