- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Dobanzile la creditele in lei si euro au crescut in T4 cu 2 pana la 7 p. p.

21 Jan, 14:34 • Redactia DailyBusiness
Criza financiara a condus la cresterea dobanzilor la creditele in lei si euro acordate de banci cu 2-7 puncte procentuale, in trimestrul patru al anului anterior, a spus miercuri Sorin Mititelu (foto), directorul de retail al BCR.
BCR: Dobanzile la creditele in lei si euro au crescut in T4 cu 2 pana la 7 p. p.

BCR a cunoscut scaderi dramatice pe partea de creditare in trimestrul 4 din 2008, cand volumul creditelor acordate s-a diminuat cu 60% fata de T3.

La inceputul lui 2009, banca a lansat o noua serie de produse de creditare, care conform directorului de retail al bancii, cunosc o diferentiere a costului in functie de riscul asociat clientului, creditele mai riscante fiind si cele mai scumpe.

„Per ansamblu, costul total al noilor credite este mai scazut decat al produselor anterioare”, a comentat Sorin Mititelu.

Astfel, BCR a trecut de la o dobanda de referinta variabila a bancii, la o dobanda variabila in functie de indicii de referinta Robor/Euribor la care se adauga o marja fixa stabilita de banca functie de tipologia fiecarui produs de creditare.

Banca a introdus pentru creditele de consum componenta de hedging (CAP), respectiv de protectie fata de variatiile de dobanda. Componenta CAP are ca scop asigurarea clientului unui nivel maxim garantat al dobanzii de referinta interbancara.

BCR a introdus pentru produsele de creditare dobanda variabila in functie de indici de pe piata monetara (Robor 3M/6M si Euribor 6M) si dobanda fixa pe toata perioada de creditare pentru creditele de consum securizate/nesecurizate si ipotecare in euro si lei. Pentru creditele ipotecare in lei, dobanda fixa poate fi cordata pentru toata perioada de creditare in cazul produselor ce se intind pe maxim 5 ani, banca oferind insa credite cu dobanda fixa in euro pe o perioada de maxim 30 de ani.

Pentru creditele negarantate, BCR a eliminat comisionul de analiza (de 50 de lei) si aplica un singur comision initial, de 3%, raportat la valoarea creditului.

Pentru acelasi tip de credite, banca a eliminat comisionul de administrare lunar (0,05%) si aplica un singur comision lunar, cel de urmarire riscuri, de 0,35% la valoarea initiala a creditului.

In cazul creditelor garantate, banca a eliminat comisionul de administrare lunar (0,05%) si a recurs la egalizarea comisionului de acordare credit la nivelul de 2,5% din suma acordata, indiferent de tipul de dobanda sau valuta creditului solicitat.