- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cartoful, „spaima” analistilor: Estimarile de inflatie, date peste cap de „mancarea saracului”

11 Jul, 13:51 • razvan.codorean
Inflatia s-a temperat, in luna iunie, la 7,9%, aruncand in aer toate estimarile analistilor si ale Bancii Nationale, care se asteptau la o crestere record de preturi. Expertii s-au facut de ras din cauza cartofilor si altor legume, al caror pret a scazut, neasteptat, cu 12 procente.
Cartoful, spaima analistilor: Estimarile de inflatie, date peste cap de mancarea saracului

Inflatia va atinge in luna iunie recordul lui 2011, au afirmat, la unison, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vara-scumpirilor-inflatia-atinge-un-nou-record-64989/]analistii economici citati de Reuters[/url], membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania si chiar Banca Nationala a Romaniei (BNR). Estimarile erau intre 8,5 si 8,7%, dupa ce, in mai, inflatia atinsese un alt prag record, de 8,41%.

Datele transmise luni, de Institutul National de Statistica (INS), au surprins insa pe toata lumea. Inflatia s-a temperat, fata de luna precedenta, la 7,93%. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-a-avut-in-iunie-deflatie-pentru-prima-data-in-ultimii-doi-ani-65112/]Detalii cititi aici.[/url]

Motivul care a dat peste cap toate prognozele este dat de ieftinirea puternica a preturilor la cartofi si alte legume (rosii in special). Cand toata lumea se astepta ca preturile acestora sa continue sa creasca, avand in vedere ca pentru multi dintre romani reprezinta alimentele de baza, alaturi de paine si oua, acestea s-au ieftinit cu 11,94% respectiv cu 12,33%.

„Ieftinirea se datoreaza intrarii in piata a productiei autohtone. Cel putin la cartofi, in a doua parte a lunii, am avut o oferta foarte
buna, la 45-50 bani/kilogram din partea producatorilor romani, in
conditiile in care preturile pietei erau, pana atunci, la 1,4-1,5 lei”, a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.

Ioan Benea spune ca ieftinirea cartofilor din luna mai a fost una conjuncturala. El nu crede ca pretul va scadea si in urmatoarele luni.

„In iunie am avut cartofii noi, care au intrat in piata. Abia prin septembrie-octombrie am putea avea o noua ieftinire, atunci cand va intra productia de cartofi de tomna. La fel cred ca va fi si la rosii, de altfel la toate legumele”, a declarat acesta.

In primele 6 luni din acest an, cartofii s-au scumpit, pe ansamblu, cu 18,9%, iar legumele cu aproape 8%.

De ce nu au anticipat analistii si expertii de la BNR aceasta evolutie atunci cand au prognozat inflatia, in conditiile in care, in fiecare an, intrarea in piata a primelor recolte autohtone determina scaderea preturilor? Ramane un mister.

[b]Optimisti vs pesimisti. Cum vor evolua preturile?[/b]

Temperarea inflatiei din luna mai a dat apa la moara optimistilor care estimeaza ca avansul preturilor va continua trendul de scadere.

Pe fondul diminuarii efectelor majorarii TVA din vara anului trecut si urmare a intrarii in piata a productiei agricole autohtone, inflatia ar urma sa se reduca spre nivelul de 5,1% (BNR) – 5,5%( analisti) pana la finele anului.

“Este prematur sa vorbim de deflatie, in conditiile in care in termeni anualizati, inflatia a incetinit doar la 7,93%, de la 8,41%, ritmul atins in mai”, afirma Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

„Avem insa premisele pentru un proces moderat de dezinflatie, in conditiile in care efectul de baza va fi unul favorabil in a doua jumatate a anului, o data cu depasirea impactului majorarii TVA », a declarat expertul.

Pesimistii cred ca ieftinirea preturilor din mai a fost una conjucturala si ca mai relevante sunt datele de ansamblu care arata o crestere a preturilor produselor alimentare cu 9,81% in iunie.

Iar in iulie am putea vedea si primele efecte ale majorarii tarifelor la gaze pentru agentii economici cu 10%, decizie intrata in vigoare la 1 iulie.

In plus, daca Guvernul va „dezlega” si celelalte preturi reglementate, asa cum ii cere Comisia Europeana si FMI, am putea asista la cresterea inflatiei cu cel putin 3-4 procente.

„Avem preturi care trebuia dezlegate inca de acum 2 ani. Numai ca Guvernul le-a tot amanat, s-au acumulat pierderi si in momentul in care le va da drumul, vom asista la o adevarata explozie a preturilor”, a declarat analistul Ilie Serbanescu.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul sef de la ING, avertiza recent ca efectele inflationiste vor fi cu atat mai puternice cu cat amanam mai mult acest moment. De exemplu, daca pretul gigacaloriei va fi majorat, inflatia va creste cu 0,4%.

In acest moment, nu este vehiculata, la nivel oficial, nicio informatie privind calendarul scumpirilor, dincolo de cea operata, deja, la gaze, pentru agentii economici. „Este incertitudinea majora. De preturile administrate depind toate prognozele”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef de la BCR.

Cu cat vor creste preturile? Ramane de vazut. In raportul BNR privind inflatia se precizeaza ca „in lipsa unui calendar ferm de implementare si/sau a unor semnale oficiale clare cu privire la modificarile de preturi administrate asteptate in perioada urmatoare, nu pot fi evaluate cu acuratete nici magnitudinea si nici momentul exact ale unor eventuale ajustari”.

Raportul prevede totusi o estimare – un avans de 4,4% in 2011, urmat de un altul similar in 2012.  “Indiferent de ce va face sau nu Guvernul sau BNR, trebuie sa ne obisnuim cu o inflatie de 5%, cel putin in urmatorii 3 ani”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.