- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat pierde Romania din cauza recoltei agricole slabe

12 Sep, 14:18 • adrian.mihaltianu
Romania poate pierde 800 milioane de euro din cauza recoltei slabe din 2012, conform unui raport realizat de departamentul de cercetare al Bancii Comerciale Romane (BCR), prezentat miercuri de Sorin Mititelu, director managementul segmentelor retail din cadrul bancii.
Cat pierde Romania din cauza recoltei agricole slabe

Aproape jumatate din aceasta pierdere ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigatii in functiune.

„Romania se situeaza pe locul 5 in UE dupa suprafata totala arabila. Daca productivitatea s-ar situa la nivelul UE, Romania ar putea sa isi dubleze productia agricola, sa isi tripleze exporturile de produse alimentare si [b]sa hraneasca 4 tari[/b] de marimea Romaniei”, a declarat Mititelu.

„Agricultura
romaneasca ofera mai degraba oportunitati decat constrangeri in perioada urmatoare. Forta noastra de
munca este mare parte implicata in agricultura, respectiv 20%, in comparatie cu
5-6% cat se inregistreaza in Franta, de exemplu. Daca productivitatea din Romania
ar fi similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi fost de aproximativ
20 milioane de tone, iar a culturilor de grau de aproximativ 15 milioane de
tone”, a explicat Sorin Mititelu.

El a adaugat ca proprietatile din Romania sunt slab echipate cu sisteme de irigatie. Acesta este motivul pentru care lupta impotriva „fenomenelor naturii” este pierduta tot mai des, iar culturile sunt tot mai sarace.

Studiul revela
faptul ca numarul de exploatari de teren arabil din Romania este de opt ori mai
mare decat in Franta, in timp ce suprafata de teren aflat in exploatare este de
18 ori mai mic. In plus, primele 50 de exploatatii agricole locale acopera
numai 5% din totalul terenurilor arabile din Romania.

„Romania mai are nevoie de 5-10 ani pentru a se apropia de nivelurile de productivitate ale Uniunii Europene, în conditiile în care fluxurile de fonduri europene si investitii straine directe vor fi moderate”, a mai spus oficialul BCR.

Conform acestuia, absortia fondurilor UE ramane o oportunitate pentru marii jucatori, in timp ce fermele de subzistenta au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mari pentru a putea accesa fonduri europene, ajutoare de la stat, produse bancare si alte oportunitati oferite de economia de piata.

[b]Produsele bancare, greu accesibile[/b]

Potrivit studiului realizat de BCR, 37% din respondenti considera ca produsele bancare dedicate agriculturii sunt greu accesibile, principalele motive fiind documentatie prea greoaie, garantiile solicitate, costurile prea mari.

Totodata, studiul arata ca, in ceea ce priveste finantarea afacerii din domeniul agriculturii in perioada urmatoare, cei mai multi respondenti au precizat ca vor reinvesti o parte din profit, in timp ce altii vor aplica pentru a obtine un credit de la o banca (cu sau fara subventie de la stat) sau vor aplica pentru obtinerea unei finantari nerambursabile in cadrul PNDR.

In acelasi timp, alti fermieri vor sa achizitioneze utilaje agricole prin leasing, cauta parteneri de afacere sau intentioneaza sa vanda o parte din bunuri (terenuri, utilaje, cladiri) pentru a putea sustine in continuare afacerea.

In ceea ce priveste intentia de a solicita un credit bancar pana la incasarea subventiei APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura), doar 33% dintre fermierii chestionari au spus da, in timp ce 45% nu vor sa ia un astfel de imprumut.

BCR ofera in campania de toamna 2012 variante de finantare pentru micro intreprinderile din domeniul agricol adaptate nevoilor lor specifice: achizitionarea de teren si utilaje agricole, retehnologizare, reabilitarea terenurilor agricole precum si pentru activitatile curente, specifice sezonului.

BCR, membra a Erste Group, ofera produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si  643 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o retea nationala de peste 2.400 de bancomate (ATM) si 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti (POS).