- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Câţi bani au în conturi românii care cotizează la Pilonul II de pensii

26 Sep, 22:47 • Russo George
În ianuarie 2023, sistemul de pensii private din România, format din Pilonul II – fondurile private obligatorii la care contribuie câteva milioane de salariaţi români cu o parte din venitul brut lunar, şi Pilonul III – fonduri private facultative la care contribuie câteva sute de mii de români cu o sumă decisă de ei, a trecut de pragul de 100 de miliarde de lei active. Vorbim, în euro, de 20 de miliarde.
Câţi bani au în conturi românii care cotizează la Pilonul II de pensii

România are aproximativ 201.000 de persoane cu stagiu complet de 15 ani de contribuție la Pilonul II de pensii private din România, adică cei care înregistrează 182 de contribuții lunare de la înființarea sistemului, din luna mai a anului 2008 şi până la cele mai recente statistici, din iunie 2023.

Ce sumă are un român la Pilonul II

Astfel, un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu şi 11.900 de lei rezultatul investiţional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea Ziarul Financiar.

Spre comparaţie, în prezent Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanţi cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, aici fiind incluşi atât cei care s-au angajat de câteva luni şi deci au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât şi cei menţionaţi mai sus.

Citeşte şi: Realitatea din România. Care este diferența dintre românii care au un credit ipotecar de 70.000 de euro pe 30 de ani făcut pe baza IRCC sau ROBOOR

Conform legii în vigoare, lunar, 3,75% din salariul unui român intră în contul de pensie privată. Un procent și mai mare, de 21,25%, ajunge în sistemul public de pensii.