- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce trebuie sa stie soferii si asiguratorii despre noile viniete RCA valabile din 2011

17 Dec, 00:01 • gecad.net
Numerotarea vinietelor RCA ar putea conduce la reducerea fraudei de pe piata asigurarilor si ofera soferilor o garantie in plus ca nu cumpara o polita falsa. Cu toate acestea, exista metode mai simple de combatere a fraudei, spun reprezentanti ai pietei care sunt de parere ca vinieta este un element inutil pentru asigurare.
Ce trebuie sa stie soferii si asiguratorii despre noile viniete RCA valabile din 2011

CSA impune asiguratorilor ca de la 1 ianurie 2011 sa numeroteze vinietele care insotesc politele de asigurare (si care se lipesc pe parbriz), si sa treaca acest numar si pe polita de asigurare. Politia de asigurare isi va pastra numarul propriu de inregistrare, care va fi diferit de cel al vinietei.

„Asiguratorii ne-au atras atentia ca este este foarte greu ca atunci cand completeaza o polita sa gaseasca in multimea de viniete pe care le au la dispozitie exact pe aceea care are numarul politei. De aceea, politele si vinietele vor avea numere de inregistrare diferite”, a explicat Mirela Antohie, director de comunicare in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Implicatiile noii prevederi asupra firmelor de asigurare

Noile viniete se afla deja in lucru, potrivit directorului CSA, iar asiguratorii vor trebui sa isi procure de la 1 ianuarie de la Imprimeria Nationala, institutia care se ocupa de inscriptionarea lor, viniete cu numar de inregistrare. Pana acum, vinietele aveau doar o serie formata din doua litera, aceeasi pentru toate exemplarele eliberate de un anumit asigurator, facand astfel imposibila diferentierea intre mai multe viniete eliberate de respectivul asigurator.

Potrivit lui Albin Biro, membru in consiliul director al CSA, si in urma cu cativa ani asiguratorii aveau obligatia de a numerota vinietele, insa s-a renuntat la ea, pentru ca era dificil de realizat.

CSA a reintrodus insa marti pentru asiguratori obligatia de a numerota politele, incepand cu 1 ianuarie, invocand cazurile de frauda care aparusera pe piata asigurarilor, prin vanzarea de polite false.

Ce elemente de siguranta introduce in plus scrierea numarului pe viniete? Potrivit Mirelei Antohie, daca vinieta va purta si un numar, atunci asiguratorul va sti cu siguranta carui agent i-a livrat vinieta respectiva.

„Cand aveau numai cele doua litere (seria – n.r.), existau agenti care vindeau politele de asigurare fara vinieta, pe care o foloseau pentru a o revinde impreuna cu o alta polita care nu era tocmai corecta”, a spus Antohi.

In prezent toate vinietele unui asigurator sunt similare, iar compania nu are control asupra intermediarilor si nu poate sti exact cine a vandut polita falsa. In schimb, dupa numerotare, asiguratorii vor sti cui au distribuit polita, iar fenomenul fraudei se poate reduce.

Ce trebuie sa stie clientii

Pentru client, numarul vinietei este un element prin care poate verifica validitatea politei. Mirela Antohi ii sfatuieste pe cei care isi cumpara asigurare obligatorie sa verifice daca numarul vinietei se regaseste intocmai si pe cel al politei.

Totusi, unii asiguratori din piata sustin ca vinieta nu este necesara pentru a garanta validitatea politelor auto sau ca soferul poseda asigurare.

Bogdan Andriescu, seful Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), propune ca baza de date cu numerele de inmatriculare sa fie centralizata cu baza CEDAM, care cuprinde contractele de asigurare, asa incat sa se poata verifica imediat daca respectivul sofer are polita de asigurare valabila. In felul acesta, vinieta nu ar mai fi necesara.

In plus, unii reprezentanti din piata asiguratorilor considera ca vinieta este oricum un element de siguranta inutil, in conditiile in care nici asiguratii nu sunt obisnuiti sa lipeasca vinieta pe parbriz si nici politia nu o solicita la control.