- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce vor consultantii fiscali de la Guvern: Masuri fiscale mai curajoase

19 Jul, 19:15 • adrian.mihaltianu
Este nevoie de masuri fiscale mai curajoase, cum ar fi reducerea contributiilor sociale (atat pentru angajator, cat si pentru angajati), plafonarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, micsorarea plafonului contributiilor sociale, a declarat pentru DailyBusiness.ro  Mihaela Mitroi (foto), partener consultanta fiscala in cadrul PwC Romania.
Ce vor consultantii fiscali de la Guvern: Masuri fiscale mai curajoase

„De asemenea, ar trebui luate in calcul si revendicari de mai lunga durata ale mediului de afaceri, asa cum ar fi introducerea unei legislatii a holdingului, o masura care ar avea un impact bugetar redus si doar pe termen scurt, oferind insa avantaje competitive pe termen lung si ducand la atragerea si pastrarea capitalului in Romania”, a mai spus oficialul PricewaterhouseCoopers.

Guvernul a anuntat, in iulie, urmatoarele masuri fiscale:
* plata TVA la incasarea facturii pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro anual
* scutirea de la plata CAS pe o perioada de un an pentru firmele care angajeaza persoane aflate in somaj sub varsta de 25 de ani sau peste 55 de ani, cu conditia mentinerii acelui loc de munca pentru inca un an
* scutirea de la plata penalitatilor pentru contribuabilii persoane juridice care isi achita obligatiile catre bugetul de stat si dobanzile aferente pana la 31 decembrie 2012
* cresterea plafonului de deductibilitate pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50%
* eligibilitatea pentru decontarea de TVA pentru proiectele finantate din fonduri europene.

Mihaela Mitroi considera ca toate acestea sunt [b]initiative cu efecte benefice pentru economie[/b].

[b]Masuri de mentenanta[/b]

„O serie dintre aceste masuri, pe care le putem califica drept masuri de sprijinire a economiei in conditiile dificile actuale le-as considera masuri de mentenanta intrucat au fost prevazute si pana acum in legislatie, in forme diferite”, a aratat Mihaela Mitroi.

Spre exemplu, printr-o ordonanta de urgenta emisa anul trecut de Guvern (30/2011) s-a introdus scutirea penalitatilor pentru contribuabilii care isi achita datoriile catre Fisc (incluzand dobanzile de 0,04% pe zi de intarziere). Scutirea era de 100% pentru plata tuturor obligatiilor pana la 31 decembrie 2011, sau de 50% daca se plateau pana la 30 iunie 2012.

„Masura care se doreste a fi  introdusa acum inteleg ca se refera tot la scutirea de la plata penalitatilor pentru cei care achita obligatiile catre bugetul de stat si dobanzile aferete. Astfel ca si in trecut aceasta masura face referire insa doar la penalitatile de maximum 15% din sumele restante, nu oferea insa si o scutire de la plata dobanzilor – ceea ce ar fi o gura de oxigen pentru contribuabilii cu restante la Fisc”, a mentionat partenerul PwC Romania.

Ea a adaugat ca, de asemenea, prin legea 76/2002 s-au introdus anumite facilitati pentru firmele care angajau persoane aflate in somaj, cu referire specifica la proaspat absolventi, someri cu varsta de peste 45 de ani, parinti sustinatori ai familiilor monoparentale si persoane cu handicap. Astfel, acestea puteau beneficia de exonerarea de la plata contributiei de somaj pentru acesti angajati.

Totodata, companiile care angajau proaspat absolventi puteau primi un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate pentru aceste locuri de munca, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca, fara a depasi insa 2 ani. Masura care se doreste a fi introdusa acum se aplica unui spectru mai larg de persoane intrucat se refera la cutirea de la plata CAS pe o perioada de un an pentru firmele care angajeaza persoane aflate in somaj sub varsta de 25 de ani sau peste 55 de ani cu conditia mentinerii acelui loc de munca pentru inca un an, a explicat Mitroi.

Astfel firmele vor fi scutite direct de la plata CAS pentru persoanele care se incadreaza in conditiile precizate si de asemenea se aplica pentru toate persoanele care sunt in somaj si au varsta de pana la 25 ani.

[b]Ajutor pentru pastrarea lichiditatilor[/b]

„In ceea ce priveste masura de [b]plata a TVA la incasarea facturii[/b] pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro anual, consideram ca este benefica pentru intreprinderile mici si mijlocii, ajutand la pastrarea lichiditatii, o resursa extrem de pretioasa in actualul climat economic in care finantarea este greoaie si costisitoare”, a declarat Mihaela Mitroi.

Aceasta facilitate este cuprinsa de altfel in Directiva europeana privind TVA. In versiunea initiala a Directivei era prevazuta posibilitatea statelor membre de a amana exigibilitatea TVA pentru momentul incasarii facturii, insa pentru anumite categorii de persoane impozabile si pentru anumite operatiuni.

Modificarile Directivei aduc clarificari in acest sens si prevad expres optiunea unui stat membru de a aplica aceasta masura pentru companiile ce realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro. Mai mult, acest plafon poate fi ridicat la 2.000.000 euro, insa acest lucru necesita consultarea Comitetului de TVA din cadrul Comisiei Europene.

„Pe de alta parte cred ca aceasta masura va crea insa anumite [b]dificultati de ordin administrative pentru firme[/b] si pentru administratia fiscala, iar autoritatile trebuie sa se asigure ca pot implementa acest nou sistem de plata a TVA intr-un mod simplu si prietenos cu contribuabilul”, a subliniat oficialul PricewaterhouseCoopers.

„Un alt element pozitiv anuntat de catre primul-ministru a fost angajamentul ferm al Executivului de a nu abandona [b]cota unica de impozitare[/b], ba chiar de a se trece la un impozit regresiv cu cote de impozitare mai mici de 16% pentru cei cu venituri reduse. Consideram ca acest lucru este un semnal de stabilitate fiscala, cota unica fiind unul dintre atu-urile competitive ale Romaniei”, a adaugat Mitroi.

In concluzie, Mihaela Mitroi, a subliniat ca unele dintre masuri anuntate de Guvern sunt de „de mentenanta” pentru  companiile din Romania,  iar altele sunt masuri complet noi si asteptate de ceva timp de mediul de afaceri, precum  amanarea exigibilitati TVA la incasare.

[b]Citeste si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-anunta-baloane-de-oxigen-pentru-economie-vezi-care-sunt-bilele-negre-78695/ ]Guvernul anunta „baloane de oxigen” pentru economie. Vezi care sunt „bilele negre”[/url][/b]