- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Companiile debitoare sunt profitabile, riscul creditelor scade

18 Jun, 12:31 • Redactia DailyBusiness
Expunerea companiilor din Romania la riscul valutar a fost scazut anul trecut in raport cu 2005. Gradul de concentrare a creditelor acordate companiilor a crescut, iar probabilitatea de nerambursare este in scadere, se mentioneaza intr-un studiu al bancii centrale.
Companiile debitoare sunt profitabile, riscul creditelor scade

Dinamica sumelor utilizate de companii indica, pentru 2006 in raport cu anul precedent, o majorare a creditarii in lei cu 61%, de asemenea o crestere de 22% in euro si o reducere cu 9% in dolari. Un soc pe rata dobanzii (interne sau externe) poate afecta companiile romanesti, dar moderat, se mai mentioneaza in studiu.

Pozitia de debitor net a companiilor s-a accentuat (de la 5,3 la 6,7 % din total bilant, in perioada decembrie 2005 – iunie 2006). Cu toate astea, sectorial, firmele din energie, transport, comunicatii si depozitare au ramas in pozitia de creditor net. Majoritatea companiilor din economie nu au credite bancare si detin lichiditati bancare importante (10 la suta din total bilant), fiind astfel creditor net..

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) sunt cele mai expuse, cu pozitie debitoare de peste 15%. Cu cat gradul de indatorare si ponderea datoriilor pe termen scurt sunt mai mari, cu atat un soc pe rata dobanzii afecteaza mai amplu si mai rapid debitorii. In Romania, ambii indicatori s-au modificat in aceasta directie in 2006.

Rentabilitatea si lichiditatea companiilor au continuat sa se imbunatateasca in 2006 in raport cu 2005, consolidand capacitatea sectorului real de a face fata unui soc sistemic.
Eficienta activitatii de exploatare s-a deteriorat in sectorul bunurilor netranzactionabile si s-a imbunatatit in industria prelucratoare si sectorul energetic.

Totodata, companiile cu credite sunt mai profitabile si isi gestioneaza costurile mai putin eficient decat societatile fara o asemenea indatorare, se precizeaza in studiu. Riscul de credit indus in sectorul bancar de catre companii se pastreaza moderat, conform studiului BNR.

Pe partea costurilor, socurile cu cheltuielile pentru salarii sau utilitati pot deveni importante doar in cazul unor sectoare ale economiei, dar care de regula nu induc riscuri sistemice. Conform studiului, companiile au revenit in 2006 la o usoara pozitie de debitor net in sistem (3 mld. lei), dar exista importante diferente in structura.