- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consecintele scandalului romilor din Franta: Toate tarile din UE trebuie sa-si creeze un fond special pentru integrarea lor

29 Sep, 20:12 • gecad.net
Comisia Europeana a luat miercuri atitudine impotriva deciziei Frantei de deportare a romilor, si a cerut crearea de catre fiecare stat membru a unui fond special pentru integrarea lor, au declarat pentru DailyBusiness.ro specialisti in probleme europene.
Consecintele scandalului romilor din Franta: Toate tarile din UE trebuie sa-si creeze un fond special pentru integrarea lor

Totodata, CE a cerut Frantei sa transpuna pana pe 15 octombrie in legislatia proprie prevederile europene legate de libera circulatie.

Acesta este primul pas catre declansarea procedurii de infringement, a explicat pentru DailyBusiness.ro Vasile Puscas, fost negociator sef pentru Romania cu Uniunea Europeana.

„Daca intra-adevar se declanseaza procedura, atunci atentionarea va constitui o parte a procesului. In schimb, daca procedura nu se declanseaza, pentru ca Franta transpune legislatia, atunci actiunea ramane la stadiul de simpla atentionare”, a explicat Puscas.

Scrisoarea Comisiei include insa nu doar amenintari la adresa Frantei, ci si indicatii pentru toate statele membre. CE va solicita tuturor membrilor sa deruleze programe pentru integrarea romilor. Acestea vor fi finantate atat din fonduri nationale, cat si din bani europeni.

„CE a dispus ca, la nivel national, in cadrul statelor membre UE, sa fie creat un fond, finantat atat din bani UE cat ci din fonduri nationale, pentru incluziunea sociala”, a spus Vasile Puscas.

In plus, spune acesta, Comisia Europeana a cerut tuturor statelor sa verifice transpunerea legislatiei europene in cea nationala. „Pe langa Franta, sunt alte 15-16 state din UE care nu au transpus inca directiva 38/2004, care se refera la dreptul de libera circulatie din spatiul european”, a spus la randul sau Leonard Orban, fost comisar al Romaniei la Comisia Europeana.

Orban a declarat pentru DailyBusiness.ro ca daca Franta nu respecta termenul impus de CE, urmatorul pas va fi trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie, care trebuie sa ia o decizie in acest sens. In cazul in care Franta nu va respecta decizia Curtii, risca penalitati usturatoare.

Leonard Orban a declarat ca, in perioada cat a fost comisar european, a asistat doar la aplicarea unor penalizari pentru incalcarea regulilor de concurenta.

„De regula, cele mai multe din cazurile de infringement se rezolva insa in prima faza a procesului, adica statul respecta cerintele CE si face modificarile necesare”, a mai spus Leonard Orban.