- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum a ajuns Bulgaria sa ne dea lectii in criza

26 May, 00:03 • gecad.net
Bulgaria a reusit sa gestioneze mult mai bine criza decat Romania, si ar putea deveni principalul pol de atractie al investitorilor, care au de ales intre cele doua tari, odata ce criza va lua sfarsit, cred analistii.
Cum a ajuns Bulgaria sa ne dea lectii in criza

Epoca in care investitori ca Renault, Ford sau Nokia au ales Romania ca tara de destinatie, s-ar putea deci apropia de sfarsit. Cum au castigat bulgarii teren in ultimii ani? Diferenta de baza dintre cele doua tari este ca, in timp ce guvernantii nostri iau decizii care de multe ori stopeaza economia, culmea, una mult mai performanta decat cea bulgara, in Bulgaria guvernul ia masuri care sa o sprijine.

Asa se face ca, desi inainte de criza stateam mai bine ca bulgarii in ochii investitorilor, in timp se pare ca am ajuns sub nivelul lor, crescandu-ne exagerat deficitul bugetar.

In Bulgaria, in plin boom economic, sectorul public nu s-a indatorat la nesfarsit, incurajand evaziunea sau cheltuind nesabuit, pentru ca mai apoi, in criza, datoria sa devina o povara pentru economia privata. Dimpotriva, bulgarii au acumulat in perioada de crestere a economiei o rezerva fiscala si au realizat execedent bugetar.

„Am acumulat o rezerva fiscala de circa 11% din produsul intern brut (PIB), asa incat nu avem nevoie sa iesim pe piete pentru a ne imprumuta”, a declarat marti Kalin Hristov (foto), viceguvernatorul bancii centrale a Bulgariei, prezent la seminarul Forum Invest.

Cum a fost posibil ca in 2008 Bulgaria sa economiseasca, facandu-si o rezerva fiscala, in timp ce Romania inregistra un deficit bugetar de 5,3% din PIB pe o crestere de 7% din PIB? Raspunsul este sistemul fiscal mai strict al bulgarilor, caracterizat insa nu prin taxe mari, ci prin disciplina fiscala.

„Romania si Bulgaria au cicluri de business similare, trecem prin acelasi proces de catching-up. Diferenta dintre noi este ca Romania are un curs de schimb fluctuant, in timp ce Bulgaria are o rata de schimb fixa. Totodata, noi am avut o politica fiscala mai stricta, in timp ce a Romaniei a fost mai relaxata”, a spus Kalin Hristov.

Cu o cota unica de 10% si un TVA de 20%, Bulgaria are conditii fiscale chiar mai permisive pentru economie decat Romania. In schimb, tara sta mult mai bine ca noi pe partea de colectare. „Colectarea de TVA a mers mult mai bine la ei”, a spus Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Pe langa deficitul bugetar restrans, si care oricum poate fi acoperit din rezerva fiscala, Bulgaria a sters in criza o parte din dezechilibrele care anii trecuti o pozitionau sub Romania.

Astfel, cursul de schimb fix, dar si competitivitatea economica relativ redusa, adusesera deficitul de cont curent al tarii la circa 25% din PIB in 2008, ceea ce inseamna ca importurile depaseau cu mult exporturile. Odata cu reducerea accelerata a consumului, generata de criza, deficitul s-a contractat pana la 8,9% din PIB in 2009.

In prezent, mai exista o singura problema care inclina greu balanta in devafoarea tarii vecine, si anume datoria externa exagerata, de 109% din PIB, mai mare decat a Romaniei. Agentiile de rating au anuntat deja tara ca au in vedere scaderea ratingurilor tarii, daca nivelul se mentine.

Sunt insa instrumente si pentru reducerea datoriei. Tara a incurajat de exemplu repatrierea liniilor de credit ale bancilor comerciale, unul din principalii furnizori de datorie externa. „Nu am cerut bancilor straine sa isi mentina expunerea in Bulgaria, in conditiile in care consumul a scazut mult si s-a majorat si riscul asociat creditarii. Daca au vrut sa ramburseze fondurile bancii mama, nu a fost nicio problema”, a spus Hristov.

In schimb, Romania a cerut bancilor internationale mari, cu reprezentanta pe piata locala, un gentlemen agreement, prin care sa se angajeze ca isi mentin expunerile de aici. Pastrarea expunerilor nu a garantat insa finantarea segmentului privat.

Semnarea acordului era insa inevitabila atata vreme cat sectorul public are nevoie necontenita de finantare. De aceea, in timp ce in Bulgaria circula scenarii de scadere a datoriei externe, in Romania se mizeaza pe crestere.

Toate aceste avantaje pe care Bulgaria a stiut sa si le asigure in timp pot aduce tara in situatia de a deveni o tara mult mai interesanta ca Romania pentru investitori, cred cativa dintre analistii prezenti la forum. Principala ingrijorare a investitorilor vis-a-vis de Romania este deficitul bugetar mare, care ameninta cu cresterea taxelor.

Aflata intr-o situatie mult mai buna, Bulgaria a anuntat deja ca nu are de gand sa recurga la aceasta solutie : „Nu avem in vedere cresterea taxelor. Asta ar insemna ca, in zona, sa devenim necompetitivi”, a spus Hristov.