- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce franeaza brusc cel mai dinamic segment al economiei romanesti

05 Nov, 00:01 • traian.badulescu
Sectorul constructiilor, campion la cresteri anuale in Romania, va frana brusc in acest an, potrivit celor mai recente estimari ale jucatorilor din domeniu, care au incercat sa explice pentru DailyBusiness.ro cauzele acestei evolutii neasteptate.
De ce franeaza brusc cel mai dinamic segment al economiei romanesti

Piata constructiilor a inregistrat anul trecut un ritm de crestere de circa 34%, fiind principalul motor de ascensiune al economiei romanesti. Pentru acest an, cele mai recente estimari ale specialistilor, desi diferite, indica acelasi lucru: o temperare a ritmului de crestere.

Astfel, Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) si-a redus estimarile de crestere ale pietei pentru acest an de la 35% la 28-29%, din cauza evolutiilor mai putin favorabile anticipate pentru ultimul trimestru, a declarat pentru DailyBusiness.ro Laurentiu Plosceanu, presedintele asociatiei.

De asemenea, Comisia Nationala de Prognoza si-a revizuit in scadere asteptarile in ceea ce priveste ritmul de crestere al pietei de profil, la 28,8%.

Dorin Spataru, administratorul Selena Romania, unul din principalii jucatori din piata de spume poliuretanice, apreciaza ca o crestere de 25% pentru piata constructiilor in acest an ar fi una realista, in conditiile in care nu vor interveni schimbari in ultimele luni ale anului.

Estimarile anterioare de crestere ale Selena Romania corespundeau cu ritmul anticipat si de ARACO, de 35%.

Revizuiri dure

Daca pe unele segmente ale pietei constructiilor se estimeaza in continuare cresteri, dar mai moderate fata de anul trecut, pe altele se prognozeaza chiar scaderi.

Astfel, piata de tamplarie termoizolanta ar putea scadea cu 9% in volum anul acesta, fata de 2007, in vreme ce la inceputul anului 2008 previziunile de crestere erau de circa 20%, conform datelor Selena Romania.

Aceeasi sursa indica o franare brusca pentru piata de polistiren, care va avea un ritm de crestere de maxim 2-5% in 2008 fata de previziunile de 40-50% la inceputul anului 2008.

Totodata, piata de vopseluri va consemna un ritm de crestere injumatatit pana la circa 5-10% fata de previziunile de 10-20% de la inceputul anului 2008.

Piata de adezivi isi va tempera de asemenea ritmul de crestere, la maxim 10%-15% fata de previziunile de 25-30% de la inceputul anului.

Nici piata constructiilor metalice nu va fi ferita de scaderea ritmului de crestere sub asteptarile initiale.

Astfel, Marian Pirvu, directorul general al ArcelorMittal Construction Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca se asteapta la o injumatatire a ritmului de crestere.

„Ritmul de crestere pe care noi il estimam este evident mai mic decit cel de la inceputul anului. Daca la inceputul anului estimam o crestere de 30%, in acest moment estimam o crestere pentru tot anul de maxim 15%. Pentru ultimul trimestru nu prevedem nicio crestere”, a precizat Pirvu.

Pe de alta parte, Madalina Dumitru, directorul de marketing al firmei finlandeze Ruukki pe Romania si Bulgaria, considera ca cei mai multi jucatori din piata constructiilor metalice vor reusi sa atinga fara eforturi mari targeturile pe 2008. Aceasta pentru ca in constructii, lucrarile de anvergura, asa cum sunt proiectele pe care firma le realizeaza pe segmentul de sisteme metalice integrate, se contracteaza cu mult timp inainte iar executia este si ea de durata.

„Ca atare contextul international inca nu a ajuns sa afecteze cu adevarat acest segment de piata”, a explicat Dumitru.

Oficialul Ruukki admite insa ca este posibil ca atingerea obiectivelor de business pentru 2009 stabilite inca din acest an sa reprezinte o provocare mai mare decat de obicei.

Cauzele franarii neasteptate

Dorin Spataru de la Selena Romania apreciaza ca printre principalele cauze ale franarii bruste se numara amanarea multor proiecte rezidentiale, astfel incat cumparatorii finali devin mai reticenti in achizitionarea de locuinte.

[quote=Dorin Spataru, administrator Selena Romania]Reducerea numarului de proiecte rezidentiale noi si incetinirea celor existente se resimte inca din luna iulie a acestui an[/quote]
In plus, normele de creditare ale bancilor si diminuarea lichiditatilor au limitat posibilitatile de obtinere de credite pentru locuinte, iar variatiile mari de curs valutar influenteaza negativ dinamica pietei, potrivit administratorului Selena Romania.

Marian Pirvu apreciaza ca inasprirea conditiilor de creditare a influentat foarte mult piata constructiilor rezidentiale. „Efectul nu a fost cresterea preturilor la produse, ci scaderea lor din cauza diminuarii cererii”, a adaugat Pirvu.

Si Madalina Dumitru sustine ca pe termen mediu, piata constructiilor si implicit si piata de constructii metalice, va fi afectata de prudenta bancilor in acordarea de credite.

„Deja in piata sunt semnale legate de amanarea sau suspendarea unor proiecte de tipul complexuri rezidentiale, segment pe care suntem prezenti cu portofoliul de acoperisuri din tabla tip tigla. Cu toate acestea, este de asteptat ca segmentul de constructii metalice industriale sa fie mai putin afectat decat segmentul rezidential”, a completat Dumitru.

Alte cauze mai sunt majorarea costurilor cu forta de munca in constructii, nefiind integral justificata de cresterea productivitatii muncii si scaderea preturilor locuintelor vechi cu 5-15% in ultimele 6 luni, potrivit lui Dumitru Spataru.

Pirvu adauga la aceasta lista si intarzierea finantarilor de la Uniunea Europeana, si lipsa fortei de munca.

Ce se va intampla in 2009?

Dorin Spataru de la Selena Romania preconizeaza ca piata de constructii, in ansamblu, va avansa in 2009 cu 6-11% fata de 2008.

Marian Pirvu de la ArcelorMittal Construction estimeaza o crestere de maxim 10% in anul viitor pentru piata constructiilor metalice, spunand insa ca firma sa va depasi acest nivel, in conditiile in care a pus in functiune multe capacitati de productie.

Pirvu admite ca ca este posibila revenirea cresterii pietei cu conditia asigurarii accesului mai usor la finantare, accesul la forta de munca calificata, cresterea increderii investitorilor straini in economia romaneasca.

Madalina Dumitru are o parere similara in ceea ce priveste sansele de revenire pe plus a tendintei de crestere a pietei.

[quote=Madalina Dumitru, director de marketing Ruukki Romania si Bulgaria]Daca situatia se va redresa in prima jumatate a anului 2009, probabil ca piata locala va reveni la cresterile de peste 25% cu care ne-am obisnuit, chiar de anul viitor[/quote]
Spataru de la Selena considera ca in 2009, directia pietei de constructii o va urma doar partial pe cea din real estate, care depinde de criza de lichiditati manifestata pe pietele internationale.

„Se va pune un accent tot mai mare pe lucrarile de reparatii capitale si reconditionari al fondului de constructii existent (cladiri si case de locuit si cladiri nerezidentiale)”, a explicat Spataru.

El preconizeaza ca producatorii si furnizorii de materiale de constructii vor resimiti incetinirea cresterii cererii si chiar stagnari sau reduceri pe anumite segmente de piata.

Totodata, retailul traditional si piata de DIY (bricolaj) vor incetini sensibil ritmul de crestere atat din cauza crizei, cat si pe fondul restrictiilor generate de normele de creditare ale bancilor, a mai spus Spataru.

Piata constructiilor ar putea fi influentata insa in sens pozitiv de faptul ca statul roman va incepe constructia de locuinte sociale in 2009 – 2010, iar leasing-ul imobiliar ar putea fi o alternativa de finantare la solutiile existente, dupa cum prognozeaza oficialul Selena Romania.