- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Declinul aproape iminent al băncilor! Acțiunile First Republic Bank au scăzut cu 17%

17 Mar, 20:59 • Cornel Ghimeșan
După falimentul  Sillicon Valley Bank, care a băgat în sperieți întreaga piața bancară din lume, a urmat un alt eveniment îngrijorător. Acțiunile First Republic Bank au scăzut cu 17%. Băncile sunt puse față-n față cu un declin aproape iminent.
Declinul aproape iminent al băncilor! Acțiunile First Republic Bank au scăzut cu 17%

First Republic Bank a înregistrat o scădere a acțiunilor de 17%, în urma unei tranzacții extinse, cu toate că au existat demonstrații de sprijin fără precedent pentru bancă din parte a aproape zece dintre cele mai mari instituții financiare din lume, informează Reuters. 

Citește și: Rate mai mari la băncile din Europa: BCE a majorat ratele dobânzilor cu 0,5%

11 firme de pe Wall Street au declarat că urmează să depună 30 de miliarde de dolari în First Republic, într-o acțiune de salvare neobișnuită, despre care se bănuiește că ar fi fost orchestrată de directorul general al JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, la începutul acestei săptămâni, împreună cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Declinul băncilor la un pas de realitate

Cu toate acestea, ușurarea investitorilor a fost de scurtă durată. După o zi volatilă în care tranzacțiile au fost întrerupte de 17 ori, acțiunile băncii se încheiaseră mai sus cu 10%, însă după piață acestea s-au prăbușit. Volumul a atins 15,6 milioane de acțiuni în sesiunea de după piață. Această răsturnare de situație a venit după ce First Republic a declarat într-un document că își suspendă dividendele. Totodată, banca a mai că are poziție de numerar de aproximativ 34 de miliarde de dolari, excluzând cele 30 de miliarde de dolari în depozite noi.

Compania a mai spus că a împrumutat până la 109 miliarde de dolari de la Fed între 10 și 15 martie și încă 10 miliarde de dolari de la Federal Home Loan Bank pe 9 martie, conform Reuters.

Aceasta răsturnare de situație a acțiunilor First Republic după acordul de salvare celor mai mari bănci americane accentuează panica de pe piața globală declanșată de falimentul a două bănci regionale, printre care și Sillicon Valley Bank.

Încercările separate de la începutul acestei săptămâni ale autorităților de reglementare americane și europene de a calma investitorii prin măsuri de urgență pentru a consolida încrederea în sectorul bancar nu au dat rezultate.

Jason Ware, directorul de investiții al Albion Financial Group, a declarat că intervenția de joi în sectorul bancar condusă de Dimon a fost o „lovitură în brațele sistemului”, dar probabil că este nevoie de mai mult. „Nu este suficient de mare”, a spus Ware.

Ware a adăugat că aceasta a cristalizat, de asemenea, în mintea investitorilor faptul că există probleme mai profunde la First Republic.

Alte articole: Profesorul Mircea Coşea, îngrijorat de problemele băncilor din SUA: „BNR ne va spune să mai bem un ceai. Aştept o reacţie de la Guvern, de la Finanţe”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult