- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima

13 Aug, 15:03 • Redactia DailyBusiness
Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari dupa dezastrul de anul trecut de la Fukushima, suma care reprezinta profitul pe ultimii sapte ani, iar guvernul pregateste masuri fara precedent de reorganizare a sectorului.
Efectele economice ale dezastrului de la Fukushima

Guvernul de la Tokyo a anuntat in luna iulie ca va obliga companiile de energie nucleara, aflate in pozitie de monopol in diverse regiuni, sa separe operatiunile de transport de electricitate de cele de productie.

Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piata dupa anuntul autoritatilor. Reorganizarea are scopul de a stimula competitia in sector, potrivit unei analize [url= http://www.bloomberg.com/news/2012-08-13/japan-s-utilities-lose-46-billion-as-end-of-era-nears-energy.html]Bloomberg[/url].

Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul national de distributie, intr-o perioada in care au oricum de efectuat investitii masive pentru inclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerinte de siguranta introduse dupa catastrofa de la Fukushima.

Pierderile inregistrate de companii dupa catastrofa de la Fukushina se ridica la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), suma aproximativ egala cu profitul total inregistrat de sector in anii 2004-2010.

Guvernul japonez s-ar putea indrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul national de resurse pana in 2030. Sondajele de opinie dau aceasta varianta drept cea preferata de populatie in domeniul politicii energetice, in medie 70% dintre respondenti indicand ca doresc renuntarea la centralele atomice, noteaza [url= http://www.mediafax.ro/economic/efectele-economice-ale-dezastrului-de-la-fukushima-pierderi-de-46-de-miliarde-de-dolari-pentru-industria-energiei-nucleare-din-japonia-9943991]Mediafax[/url].

Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai 2 mai functioneaza in prezent, restul unitatilor fiind suspendate de guvern din ratiuni de siguranta, dupa scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafete vaste in zone nelocuibile pentru urmatorii zeci de ani.