Finante-Banci

Erste a incheiat un acord cu patru SIF-uri pentru 24,12% din BCR. Vezi valoarea ofertei

15 Sep, 09:58 • Redactia DailyBusiness
Erste Grup a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasca in numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentand 24,12% din capitalul bancii, la cotatia de luni valoarea tranzactiei plasandu-se la 435 milioane euro.
Erste a incheiat un acord cu patru SIF-uri pentru 24,12% din BCR. Vezi valoarea ofertei

Erste Group a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia – pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe opeartiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank.

Banca austriaca va plati cash pentru maximum 424.190.702 actiuni BCR la un pret de 1,0385 lei per actiune, precum si numerar pentru maximum 133.676.584 actiuni-profit BCR 2011 (actiuni emise in contul dividendelor aferente lui 2010) cu valoare nominala de 0,1 lei per actiune.

„Erste Group Bank anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia. Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru”, se arata intr-un comunicat Erste citat de Mediafax.

Erste Group acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile caare nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curentã (Put option). Aceasta optiune este valabilã in 2012 si 2013. La finalul tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 93,52%.

„Dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabilã) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanessi si din Europa Centrala si deEst . Conform RAS, multiplul este de 1,86. Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei”, se mai aratã in comunicatul bancii austriece.

„Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fatã de Romania”, a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIF-urilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere. Fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sã faca anual oferte de cumpãrare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de ofertã de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca in anul 2010.

Tranzactia nu modifica fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principala a tranzactiei consta in schimbul de actiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este
de maximum 0,1% datorita emiterii de noi actiuni.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.

In acordul semnat in 2009 se prevede si ca listarea BCR trebuie solicitata fie de cele cinci SIF-uri catre Erste, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.