- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Febra\” cumparaturilor: Romania, primul loc detasat in UE la cresterea retailului

06 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Romania este tara cu cei mai pasionati consumatori de retail din Uniunea Europeana, aici inregistrandu-se cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul in luna iunie, de 23,3%, fata de perioada similara din anul trecut.
\Febra\ cumparaturilor: Romania, primul loc detasat in UE la cresterea retailului

Afacerile de retail din Romania au depasit de 21 de ori media de 1,1% calculata la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii.

Cresterea anuala a comertului cu amanuntul din Romania a fost in iunie de peste 4 ori mai mare decat avansul de 5,7% din Slovenia, tara aflata pe locul 2 in clasament, conform datelor Biroul de Statistica al Comisiei Europene.

Jucatorii din piata romaneasca de retail explica explozia retailului printr-un cumul „fericit” de factori, printre care cresterea sustinuta a salariilor din ultimii ani, dezvoltarea unor formate de magazine ce se pliaza pe asteptarile romanilor si nu in ultimul rand, pe mentalitatea romaneasca, una extrem de favorabila consumului, dupa anii de privatiuni din perioada comunista.

[quote=Sorin Minea, presedinte Romalimenta]Romanilor le place sa mearga la cumparaturi, sa aiba frigiderul plin, sa simta ca isi cheltuiesc salariul pe lucruri care le aduc o satisfactie imediata[/quote]
Andreea Vass, cercetator stiintific la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane, considera ca acest impuls extrem de puternic al romanilor pentru consum se datoreaza, dincolo de frustrarile generate de perioada comunista, unui cumul de factori economici care a stimulat in mod puternic acest tip de comportament. Printre acesti factori se regasesc cresterea salariilor si implicit a nivelului de trai si lipsa unor repere sociale care sa ii faca pe romani sa vada „dincolo de farfurie”.

„Cresterea consumului si in consecinta, a performantei din retail, vine din libertatea oferita de cresterea nivelului de trai. Insuficient canalizata spre alte activitati, aceasta s-a resfrant in retail, in consum, care a devenit definitoriu pentru ‘prosperitatea’ mult asteptata”, a spus Andreea Vass.

„Asa s-a ajuns ca hipermarketurile din Romania sa realizeze de la an la an profituri cel putin duble si sa investeasca tot mai multi bani in extinderea retelelor in toata tara”, a mai explicat cercetatorul.

Sucu: Retailul romanesc va creste sustinut in urmatorii 7-10 ani

Potrivit specialistilor in retail, cresterea puternica in domeniu va continua in acelasi ritm si in urmatorii ani, principalul motiv fiind legat de faptul ca, in mod paradoxal, hipermarketurile, supermarketurile si celelalte forme de comert modern nu acopera nici jumatate din comertul cu amanuntul din Romania.

Anul trecut, comertul modern a avut o pondere de 39% din total. Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour Romania a estimat recent ca abia in 2010 vom asista la o echilibrare a balantei fata de comertul traditional. In prezent, gradul de penetrare a marilor retele de retail este de peste 100% in marile aglomerari urbane.

Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, estimeaza ca in aceste conditii tintele principale ale marilor retaileri vor fi reprezentate, in urmatorii ani, de localitatile de pana in 100.000 de locuitori si pe termen lung, de mediul rural, acolo unde traieste 40% din populatie.

Pana in 2010, conform unei analize realizate de DailyBusiness.ro, marii retaileri ar urma sa investeasca in total peste 2 miliarde de euro in piata romaneasca. Retailerii au estimat ca in Romania se vor deschide peste 100 de magazine noi in aceasta perioada.

Piata de retail din Romania este in prezent a doua ca marime din Europa Centrala si de Est si a ajuns la circa 40 miliarde euro anul trecut. Valoarea pietei va depasi 100 miliarde euro pana in 2010, daca se va pastra cresterea medie de 50% din ultimii ani, potrivit estimarilor reprezentantilor Carrefour.

Cresterea consumului dauneaza grav economiei

Cresterea puternica a retailului da motive de satisfactie marilor retele comerciale, care inregistreaza profituri duble de la an la an, dar provoaca batai de cap conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In opinia lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nivelul actual al consumului are consecinte economice grave asupra Romaniei, astfel incat este nevoie de o limitare a fenomenului.

Cresterea consumului inseamna importuri mai multe, o adancire a deficitului de cont curent si o accentuare a inflatiei. Si totul vine de la cresterile salariale necorelate cu productivitatea muncii si de la avansul creditarii peste limitele sustenabile, au declarat oficialii bancii centrale.

[quote=Mugur Isarescu, guvernatorul BNR]Nu ne putem juca de-a economia. Trebuie evitat riscul ca creditarea si consumul sa mearga dincolo de limitele sustenabile, sa evitam sa ne indatoram peste puterea de cumparare, sa cumparam mai mult decat ne permitem[/quote]
Pentru a limita creditarea de retail, vazuta ca una dintre maladiile care ar putea afecta in mod serios economia romaneasca, BNR a majorat succesiv dobanda cheie, in speranta ca va determina bancile comerciale sa limiteze creditarea.

Incepand cel mai probabil din septembrie, Banca Nationala va impune un nou regulament de creditare destinat persoanelor fizice, cu scopul de a frana creditarea. Si asta pentru ca veniturile luate in calcul in scoringul bancar vor fi cele din anul anterior, dovedite prin fisa fiscala, carora se vor adauga doar un procent de 20-40% din cele suplimentare din anul curent. In plus, clientii bancilor vor fi supusi unor stress test, care le vor arata bancherilor daca acestia sunt capabili sa suporte o rata si o dobanda maxima.

„Franele serioase puse creditului vor avea, cu siguranta, un impact serios in piata bancara”, considera analistul economic Cristian Dinulescu. „Va afecta in mod direct si consumul, pentru ca la noi, majoritatea creditelor de retail se duc in consum”, a mai spus analistul.

[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Noile norme de creditare vor taia clasica metoda romaneasca de a-ti face creste timp de 3 luni salariul pe cartea de munca, ca sa iei mai multi bani de la banca. Veniturile fiscalizate vor lovi serios multe dintre banci, care s-au specializat in retail[/quote]
Noul regulament de creditare intocmit de BNR va fi prezentat in urmatoarele doua saptamani, a declarat luni Mugur Isarescu.