Finante-Banci

FMI e „impresionat” de vointa de reforma a noilor autoritati din Ucraina

08 Mar, 10:09 • Redactia DailyBusiness
Fondul Monetar International s-a declarat vineri "impresionat" de vointa de reforma exprimata de noile autoritati din Ucraina si a reafirmat ca este pregatit sa ajute tara aflata in grave dificultati financiare.
FMI e impresionat de vointa de reforma a noilor autoritati din Ucraina

„Sunt impresionat in mod positiv de determinarea autoritatilor, simtul lor de responsabilitate si angajamentul pentru programul de reforme economice si transparenta”, a declarat directorul departamentului pentru Europa al FMI, Reza Moghadam, citat de Mediafax.

El a revenit dintr-o vizita la Kiev, unde s-a intalnit cu premierul Arseni Iateniuk. O delegatie a FMI a sosit marti la Kiev, unde va ramane pana pe 14 martie, pentru a evalua starea economiei ucrainene si a pune bazele unui viitor program de ajutor solicitat de autoritati.

Noul guvern, investit pe 27 februarie dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, a solicitat asistenta FMI, evaluand necesarul de finantare la cel putin 15 miliarde de dolari.

Ucraina nu si-a onorat factura pentru gazele naturale livrate in luna februarie, astfel ca grupul rus Gazprom a lasat sa se inteleaga ca ar putea suspenda livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei, asa cum a mai facut si in 2009 cand a fost perturbata aprovizionarea mai multor tari europene.

Tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat luna trecuta cand presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti. Presedintele rus Vladimir Putin si Gazprom au anuntat deja ca in luna aprilie Ucraina nu va mai beneficia de reducerea de pret acordata anterior pentru ca nu si-a platit la timp factura la gaze naturale. 

Citeste si Ce ne ameninta din Ucraina: Al treilea razboi mondial sau batalia gazelor?