- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fostul director corporate al Bancpost: Creditul in euro ar putea deveni o raritate

03 Feb, 00:02 • gecad.net
Banca centrala trebuie sa coboare dobanda cheie de la 6,25% pe an la cel mult 5,75% pe an, pentru a incuraja creditarea economiei, considera analistul financiar Lucian Isar (foto), fost director executiv al directiei corporate din cadrul Bancpost, pana in decembrie 2010.
Fostul director corporate al Bancpost: Creditul in euro ar putea deveni o raritate

Acesta atrage atentia ca autoritatile europene si-au propus chiar sa restrictioneze creditul in valuta pentru pietele emergente. Banca Nationala a Romaniei (BNR) are astfel o dubla motivatie pentru a incuraja ieftinirea creditelor in lei.

Actualul model economic nu permite Romaniei sa se dezvolte, a atras atentia analistul. „Accentul este pus pe doar doua axe: inflatie scazuta si deficite fiscale reduse, pe fondul unei liberalizari a economiei”, crede Isar.

„Speranta este ca restul elementelor economice sa se auto-alinieze prin actiunea fortelor ce opereaza in cadrul unui spatiu economic liber. Rezultatul obtinut in mod repetat in toate tarile in care a fost utilizata aceasta abordare a condus la o crestere economica sub-optima pentru perioade extinse de timp”, a mai spus analistul.

Insa cele doua linii ar trebui completate de „un al treilea pilon”, care sa permita dezvoltarea economiei, apreciaza el. Una din masurile ce ar putea fi luate este scaderea dobanzilor la credite. Astfel, dobanda cheie ar trebui sa coboare spre nivelul de 5,75%, iar creditele pentru companii ar trebui sa se aseze foarte aproape de acest nivel.

Cum ar putea banca centrala sa incurajeze bancile sa dea dobanzi avantajoase la credite? Isar propune scaderea nivelului rezervelor minime pe care bancile le depun la BNR pentru pasivele in lei si valuta.

„Decizia ar fi in linie cu intentiile European Systemic Risk Board de a restrictiona finantarile in valuta la tarile din centrul si estul Europei si de a le impulsiona pe cele in moneda locala”, a mentionat acesta.

„Mai mult, reducerea ar trebui diferentiata asa incat sa fie incurajate creditele pentru investitii, permitand bancilor sa fixeze dobanzi cat mai mici la aceste credite. Rezerva minima in valuta ar trebui scazuta, si nu doar in echivalentul creditelor acordate statului, pentru a amplifica finantarea economiei”, a adaugat analistul.
[quote=Lucian Isar]Fara miscarea banilor nu poate fi vorba de optimism[/quote]
De altfel, politica monetara rigida din perioada de dinaintea crizei a adancit Romania in recesiune. In opinia lui Isar, dobanda cheie ar fi trebuit scazuta inca de la inceputul crizei, in perioada 2007-2008, asa incat companiile sa se poata finanta. Scaderea doanzilor nu ar fi condus la cresterea inflatiei si nici la supraindatorarea populatiei, care era inclinata in acea perioada spre finantarea in euro, crede fostul director corporate al Bancpost.

„In loc sa creasca dobanda de la 8% spre 10% pe an, BNR ar fi trebuit sa o scada pana la circa 6% pe an”, a spus Isar. In plus, aprecierea acuta a leului din 2007, cand cursul a scazut pana la 3,1 lei/euro, a subminat exporturile locale.

Daca BNR ar fi acceptat sa scada dobanda, atunci am fi inregistrat crestere economica in 2010, iar in 2009 scaderea economica putea fi de doar 4%, si nu 7,1%. Totodata, Romania nu ar fi avut nevoie de un acord cu Fondul Monetar International (FMI), in aceste conditii, crede analistul.

Lucian Isar a detinut functiile de presedinte al Consiliului la EFG Securities Romania, presedinte al Consiliului la EFG Finance Romania si director executiv senior la Bancpost SA.

El a supravegheat activitatile bancare corporative si de investitie, precum si cele de tranzactionare din cadrul celui de-al doilea grup bancar grecesc din Romania, EFG Eurobank Group.

Inainte de a lucra la Bancpost, a fost head of trading in cadrul Citigroup Romania.

Lucian Isar este certificat in Business (EMBA) la Chicago Booth School of Business, (AMP) la Harvard Business School, in Matematici Aplicate (MsC) la St. Catherine’s College, Oxford (UK), in Finante (BA) la Academia de Studii Economice din Bucuresti, in Matematica (BsC) la Universitatea Bucuresti.