- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Gem de căpșuni ca la bunica, fără conservanți. Rețeta originală pas cu pas

01 Jul, 20:00 • Burghelea Catalina
În fiecare vară, când sezonul căpșunilor atinge apogeul, nu există nimic mai plăcut decât să pregătești un gem de căpșuni ca la bunica, un adevărat deliciu tradițional, plin de savoare și amintiri. Aroma intensă a fructelor coapte, legătura cu tradițiile de familie și simplitatea procesului fac din gemul de căpșuni o rețetă de neuitat, ce poate fi păstrată pe toată durata anului.
Gem de căpșuni ca la bunica, fără conservanți. Rețeta originală pas cu pas

Gemul de căpșuni este un desert sau un topping delicios pentru pâine prăjită ori gogoși. Rețeta de față este clasică, simplă și extrem de gustoasă, exact așa cum o făcea bunica, fără prea multe artificii, dar cu tot gustul autentic al fructului proaspăt.

Ingrediente pentru gemul de căpșuni

1 kg de căpșuni proaspete, coapte și aromate

700 g zahăr (pentru un gem mai dulce, poți adăuga până la 800 g)

sucul de la o lămâie (ajută la conservarea gemului și intensificarea aromei)

1/2 pahar cu apă (aproximativ 100 ml)

Mod de preparare

Primul pas pentru un gem de căpșuni ca la bunica este să alegi cele mai bune fructe, coapte și fără pete. Căpșunile aromate și dulci vor face diferența în gustul final al gemului. Spală-le bine sub jet de apă rece și scoate-le frunzele. Taie căpșunile în jumătate sau chiar în sferturi, în funcție de dimensiunea lor. Astfel, acestea vor lăsa mai repede sucul, iar gemul va fierbe uniform. Dacă îți place un gem mai „pătrățos”, poți lăsa bucățile mai mari.

Pune căpșunile într-o cratiță mare, cu fundul gros. Adaugă 1/2 pahar cu apă pentru a ajuta la începutul procesului de fierbere, dar nu pune prea multă apă pentru a nu dilua gustul căpșunilor. Lasă-le la foc mic, amestecând din când în când. Vei observa că, în câteva minute, vor începe să lase suc și să se înmoaie.

După ce căpșunile s-au înmuiat și au început să își lase sucul, adaugă 700 g zahăr (sau mai mult, dacă îți dorești un gem mai dulce). Amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet și lasă să fiarbă compoziția la foc mic. Gemul de căpșuni trebuie să fiarbă lent, pentru a nu se arde. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață cu o spumieră, pentru ca gemul să fie limpede și fin.

Vezi și Cum să păstrezi căpșunile proaspete până la 10 zile: un truc simplu și eficient din bucătărie

Când zahărul este complet dizolvat și amestecul începe să capete consistență, adaugă sucul de lămâie. Lămâia nu doar că ajută la menținerea culorii roșii a gemului, dar și la îngroșarea acestuia. Continuă să amesteci și să lași gemul să fiarbă până când ajunge la consistența dorită (aproximativ 40-50 de minute). Verifică consistența gemului punând o linguriță de gem pe o farfurie rece: dacă se întărește ușor și nu curge, este gata. Un alt truc pe care îl folosesc gospodinele este „testul farfuriei”: pune puțin gem pe o farfurie, apoi bag-o în congelator câteva minute. Dacă gemul se întărește și nu curge, atunci este gata.

După ce gemul a ajuns la consistența dorită, ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească puțin. Între timp, sterilizează borcanele în care vei pune gemul. Poți face acest lucru prin fierberea lor sau prin încălzirea în cuptor.

Când gemul este încă cald, pune-l în borcane și închide-le ermetic. Este important să lași gemul să se răcească complet înainte de a-l depozita într-un loc răcoros și uscat. Pune borcanele în cămară sau beci.

Citește și Sandwich japonez cu căpșuni. Reteța de care te vei îndrăgosti instant, de la prima îmbucătură

Alte sfaturi cheie

Densitatea gemului poate fi ajustată în funcție de preferințe. Dacă vrei un gem mai gros, lasă-l să fiarbă mai mult, iar dacă îți place să fie mai moale, scurtează timpul de fierbere.

Varianta cu pectină: Preferi gemul să fie mai gros și să se lege mai bine, poți adăuga pectină, dar rețeta tradițională nu o necesită. Pectină se adaugă de obicei în ultimele 10 minute de fierbere.

Varianta cu vanilie: Unele gospodine adaugă și un plic de zahăr vanilat pentru un gust mai fin și mai parfumat. Totuși, rețeta clasică nu include acest ingredient.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive pentru presă
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive ...
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO pentru fraudă
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO ...
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile și amante”
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile ...
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR
Ucraina-Rusia: Vladimir Putin afirmă că unele propuneri din planul american de a pune capăt războiului din Ucraina sunt inacceptabile pentru Kremlin
Ucraina-Rusia: Vladimir Putin afirmă că unele propuneri din planul american de a pune capăt războiului ...
România va avea 100.000 de acceleratoare AI la Cernavodă și Doicești. Guvernul a aprobat ca Ministerul Energiei să devină coordonator principal al proiectului de 5 miliarde de euro
România va avea 100.000 de acceleratoare AI la Cernavodă și Doicești. Guvernul a aprobat ca Ministerul ...
Un livrator de mâncare a rămas fără loc de muncă după ce și-a tuns barba
Un livrator de mâncare a rămas fără loc de muncă după ce și-a tuns barba