- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Grapini despre criza: Producatorii in lohn vor fi cei mai afectati din industria usoara

08 Dec, 13:54 • traian.badulescu
Producatorii in sistem lohn vor fi cei mai afectati de criza, din industria usoara, sustine Maria Grapini (foto), presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei Fepaius.
Grapini despre criza: Producatorii in lohn vor fi cei mai afectati din industria usoara

Grapini a argumentat ca producatorii romani care si-au creat o marca proprie, inclusiv ea, nu vor fi la fel de rau afectati de scaderea exporturilor precum producatorii in sistem lohn. Grapini este proprietara producatorului de textile si confectii Pasmatex din Timisoara si are inregistrate 5 marci proprii.

Conform datelor Fepaius, pe primele 7 luni ale anului valoarea exporturilor de imbracaminte s-a ridicat la 1,58 miliarde euro, in vreme ce importurile s-au cifrat la 412,6 milioane euro.

Valoarea exporturilor a inregistrat insa un declin continuu incepand din 2006, cand producatorii locali au vandut peste hotare imbracaminte in valoare de circa 5,72 miliarde euro. In 2007, valoarea exporturilor de imbracaminte a scazut la 5,57 miliarde euro, declinul fiind estimat sa se accentueze in acest an si in 2009.

Totodata, presedintele Fepaius estimeaza ca in 2009, din cauza crizei, vor fi disponibilizate in jur de 40.000 de persoane care lucreaza in industrie, reprezentand circa 15-20% din numarul actual de angajati.

Ea a aratat ca declinul de personal din industrie s-a accentuat din 2004 pana in prezent. Astfel, daca in 2004 in industrie lucrau in jur de 448.000 de persoane, dupa primele 7 luni din 2008 acest numar s-a redus cu 150.000 de persoane, la 312.500 angajati.

Grapini remarca faptul ca cea mai afectata activitate din industrie a fost cea din sectorul confectiilor, unde in perioada 2004-2008, numarul angajatilor s-a redus cu 100.000 persoane, la 193.200 de angajati

Pentru a preintampina efecetele crizei, reprezentantii Fepaius au formulat o serie de solicitari pentru viitorul Guvern.

Impunerea unui cod de bune practici hipermarketurilor

Una dintre solicitarile Fepaius prevede impunerea prin Hotarare de Guvern sau lege a unui cod de bune practici hipermarketurilor, similar cu cel incheiat de producatorii din industria alimentara.

De asemenea, Fepaius propune achizitionarea de bunuri de larg consum (textile, incaltaminte, lenjerie, imbracaminte, mobilier) pentru institutiile statului numai de la producatorii romani si excluderea intermediarilor.

Reprezentantii industriei de profil mai solicita modificarea legii achizitiilor publice, astfel incat firmele romanesti sa aiba acces, avand in vedere ca in prezent, conditiile actuale, cum ar fi o cifra de afaceri peste un anumit nivel, exclud din start majoritatea firmelor romanesti.

Maria Grapini a aratat ca din cauza acestor conditii s-a ajuns ca un intermediar sa castige o licitatie in dauna producatorului a carui marfa a vandut-o in final statului, la un pret si mai mare decat cel de fabrica. Si asta pentru ca producatorul nu a fost admis la licitatie, din cauza ca cifra de afaceri nu atingea nivelul stipulat in conditiile de particpare.

„Se stie ca un comerciant are o cifra de afaceri mult mai mare decat un producator”, a spus Grapini.

In plus, Fepaius cere infiintarea unei banci de investitii cu capital romanesc pentru sustinerea investitiilor in industria romaneasca.

Reprosuri pentru Guvern

Reprezentantii Fepaius, cat si ai exportatorilor, au reprosat reprezentantilor actualului Guvern lipsa de sprijin pentru producatorii romani.

Ei au dat ca exemplu blocarea fondurilor alocate pentru IMM-uri si a celor pentru competitivitatea produselor romanesti.

De asemenea, au mentionat neplata organizatorilor de targuri pentru promovarea produselor romanesti peste hotare, bani prevazuti in bugetul ministerului pentru IMM-uri, precum si schimbarea strategiei de cooperare din partea ambasadelor romanesti din afara.