- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul vrea un nou acord cu FMI. Basescu spune ca e prea devreme

31 Jul, 18:58 • Redactia DailyBusiness
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat marti ca este foarte buna decizia Guvernului de a anunta intentia incheierii unui nou acord cu FMI pentru perioada 2013-2015 deoarece astfel va avea o marja mai mare de negociere, insa a apreciat ca "e prematur".
Guvernul vrea un nou acord cu FMI. Basescu spune ca e prea devreme

„Este foarte bine, dar cred ca e prematur. Eu cred ca bazele urmatorului acord se vor pune la misiunea de evaluare din toamna, urmatoarea misiune de evaluare. Este foarte bine insa ca Guvernul Romaniei a anuntat ca intentioneaza un nou acord. Asta ii da si o marja mai mare de negociere legat de ce s-a facut si ce nu s-a facut”, a declarat Basescu.

„Eu cred ca Acordul cu UE si FMI este exact o garantie ca Romania va ramane intr-un proces consecvent de modernizare a propriei ei economii”, a mai spus el, citat de [url= http://www.mediafax.ro/politic/basescu-e-foarte-buna-decizia-guvernului-de-a-incheia-un-nou-acord-cu-fmi-dar-e-prematur-9913108]Mediafax[/url].

Guvernul si-a anuntat inca de saptamana trecuta intentia de a discuta cu FMI despre un nou acord.

„La anul expira acordul preventive
cu FMI. Nu am luat niciun euro de-acolo. La anul, cred ca va fi bine sa avem un
tip de acord preventiv. Vom atrage bani, prin noul acord, in caz de dezastru in
Grecia, Spania”, a declarat luni seara Victor Ponta.

„Vrem un nou acord care
sa ne ofere o plasa de rezistenta. Va fi la fel ca acesta care se deruleaza
acum si care ne-a oferit o garantie”, a declarat premierul la Romania TV, [b]estimand
ca valoarea noului acord ar putea fi de 5 miliarde euro[/b].

In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa
prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de
tip preventiv in valoare de circa 3,6 miliarde de euro (3,09 miliarde
DST). Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4
miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane
de euro de la Banca Mondiala.

[b]Viitorul acord cu FMI poate copia modelul polonez[/b]

Viitorul acord cu FMI este bine venit, putand fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai Tanasescu spune ca incheierea unui nou acord cu FMI „este un lucru bun. Si nu neaparat un nou acord de tip preventiv. Eu cred ca Romania deja dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara. Sa nu uitam ca sunt foarte multe tari din Europa, tari campioane, ca sa zic asa, cu o economie foarte buna, care au o relatie de parteneriat cu Fondul Monetar International si aici ma refer la Polonia”.

„Cred ca foarte putina lume stie ca Polonia este intr-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia acestei tari. Poate si Romania in momentul de fata, dupa implementarea actualului acord, sa treaca intr-o etapa superioara si sa aiba acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare”, a adaugat Tanasescu [url=http://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/tanasescu-romania-ar-putea-incheia-un-nou-acord-fmi-dar-nu-unul-preventiv]la RFI[/url].

Intelegerea ar presupune punerea la dispozitia Romaniei a unei sume de bani, in baza unui program si implementarii unor tinte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput marti, 31 iulie, si se va incheia pe 13 august. Misiunea va fi [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/recuperatorul-vrijer-preia-fraiele-romaniei-cine-este-si-ce-vrea-noul-reprezentant-fmi-79104/]condusa de olandezul Erik de Vrijer[/url], care l-a inlocuit pe americanul Jeffrey Franks.

„Vizita va avea loc in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. In timpul vizitei, vor avea loc intalniri cu autoritatile, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor, asociatiilor patronale, bancilor, organizatiilor societatii civile si cu partidele politice. Autoritatile romane trateaza aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, insemnand ca nu intentioneaa sa traga din resursele disponibile”, potrivit FMI.

Mihai Tanasescu va prelua pe 1
august functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI).