Hidroelectrica: Cel mai pesimist scenariu la reintrarea in insolventa

28 Feb, 12:15 • Redactia DailyBusiness
Cel mai pesimist scenariu pentru Hidroelectrica ar fi acela in care "baietii destepti" din Energie ar recastiga atat contractele paguboase denuntate de companie, cat si penalitatile in valoare de 300 de milioane de euro, a atras atentia Remus Vulpescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica.
Hidroelectrica: Cel mai pesimist scenariu la reintrarea in insolventa

„Este scenariul cazului cel mai
nefavorabil si putin probabil. Am putea, intr-adevar, sa
vorbim de sute de milioane de euro, cel putin trei sute. Am putea sa
presupunem ca, in acest scenariu, cel mai nefavorabil, de 300 de
milioane de euro pot fi cumparate hidrocentrale evaluate la pret mic,
pentru ca sunt vremuri ale cumparatorilor, nu ale vanzatorilor,
aceste vremuri de criza si de lipsa a banilor”, a spus Vulpescu , invitat la Gandul LIVE.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2. 

Pe 20 februarie, si Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei in timpul primei perioade de insolventa si presedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica pana in decembrie 2013, declara ca la Curtea de Apel se judeca contestatiile depuse de traderii de energie cu privire la denuntarea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica iar miza recursurilor „baietilor destepti” este de 1,3 miliarde lei.

Remus Borza a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica in perioada in care compania a fost in insolventa. 

In ianuarie, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca firmele de stat Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in iunie, atat la bursa din Bucuresti, cat si la cea din Londra, iar Complexul Energetic Oltenia va iesi pe bursa in octombrie.

Consortiul format din Raiffeisen Capital & Investment si Morgan Stanley & Co. International urma sa intermedieze oferta prin care Hidroelectrica vrea sa vanda 15% din actiuni si sa se listeze la bursa, fiind desemnat castigatorul licitatiei pentru selectia intermediarului. 

Hidroelectrica a fost in insolventa in perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate „baietii destepti” din energie.