Finante-Banci

Ineficiențele constatate de Consiliul Concureței în investigarea sectorului asigurărilor auto

16 Dec, 18:33 • Redactia DailyBusiness
În cadrul investigației sectoriale privind piața asigurărilor auto, Consiliul Concurenței a identificat  probleme cu impact concurențial, determinate de o serie de ineficiențe în funcționarea sectorului asigurărilor auto.
Ineficiențele constatate de Consiliul Concureței în investigarea sectorului asigurărilor auto

Analiza a arătat că se înregistrează creșteri ale barierelor la intrarea pe piață, financiare și reputaționale, în cazul asigurărilor auto facultative, în timp ce accesul la canale de distribuție este îngreunat în cazul asigurării de răspundere civilă.

Consiliul Concurenței a remarcat că are loc o reducere constantă a numărului de societăți de asigurare, atât în segmentul CASCO, cât și în segmentul RCA.

Ieșirea ASTRA va accentua tendința de creștere a ratei de concentrare, în special în segmentul RCA.

Există indicii ale unor comportamente inadecvate în rândul societăților de asigurare, unele practici putând crea avantaje competitive artificiale unor societăți:

–          specularea gradului redus de cunoaștere al asiguraților cu privire la drepturile pe care aceștia le au și forțarea unor plăți parțiale ale despăgubirilor;
–          interpretarea de o manieră proprie a condițiilor de producere a accidentului auto, astfel încât să nu despăgubească victima accidentului.

Consiliul Concurenței a identificat faptul că unii asigurători auto nu evidențiază corect și complet daunele apărute, nu constituie rezerve obligatorii sau nu se reasigură la nivelul corespunzător.

Analiza Consiliului Concurenței a relevat faptul că gradul de cuprindere în asigurare a RCA este relativ redus, iar prejudiciile cauzate de vehiculele neasigurate RCA sunt suportate de șoferii corecți.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței se referă la nivelul redus de cunoaștere a sistemului bonus-malus (de exemplu, în ceea ce privește posibilitatea de transfer a clasei bonus-malus pentru un vehicul nou dobândit).

Unele practici adoptate de societățile de asigurare și unitățile de reparații auto afectează negativ interesele consumatorilor, de exemplu prin folosirea unor piese de schimb de calitate inferioară sau prin întârzierea plății reparației efectuate.  

Cu privire la evoluția primelor tarifare în piața RCA, Consiliul Concurenței, pe baza datelor puse la dispoziție de către ASF și având în vedere rata inflației, a constatat că:

–          prima tarifară medie pentru peroane fizice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 16%;
–          prima tarifară medie pentru persoane juridice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 29% Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări menite a corecta unele din ineficiențele menționate.

Dintre acestea amintim:

  • Societățile de asigurare autorizate să practice asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule să evalueze mai precis riscul de daună. Aceasta s-ar putea face prin adoptarea de noi criterii tarifare (de exemplu, vechimea permisului de conducere și puterea motorului), dar și prin implementarea unor segmentări mai fine pentru criteriile tarifare deja utilizate (de exemplu, în ceea ce privește vârsta persoanei asigurate). ASF ar putea ca, împreună cu Asociația Română de Actuariat (ARA), să recomande modele de referință asigurătorilor RCA.
  • În vederea evaluării mai precise a riscului de daună, Consiliul Concurenței recomandă ASF să încurajeze societățile de asigurare active pe piața RCA să adopte și alte criterii tarifare, de exemplu vechimea permisului de conducere.
  • Altă recomandare vizează extinderea asigurării de răspundere civilă și transformarea într-un produs hibrid, aflat la granița dintre asigurările RCA și CASCO, prin acoperirea de riscuri suplimentare și includerea unor servicii conexe din partea societăților de asigurare.
  • Consiliul Concurenței recomandă ASF să continue eforturile depuse în sensul modificării modului curent de emitere a poliței RCA și apropierea de modelul folosit de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România la emiterea rovinietei.
  • Consiliul Concurenței recomandă ASF intensificarea eforturilor în popularizarea în rândul asiguraților (și chiar a intermediarilor în asigurări) a sistemului bonus-malus.
  • În ceea ce privește demersul UNSAR privind implementare unui sistem de punctaj pentru fiecare tip de leziune și suferință pricinuită de un accident auto, Consiliul Concurenței apreciază că implementarea unui astfel de sistem poate crea un punct de referinta pentru instanțele de judecată in cazul acordării despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces.

Autoritatea de concurență este interesată de eventualele comentarii pe marginea acestui studiu pe piața asigurărilor auto, care poate fi poate fi consultat, în formă neconfidențială, pe site-ul instituției.