- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Conturile goale vor avea anul acesta o pondere de 30% in Pilonul II

29 Jan, 14:33 • adrian.mihaltianu
Ponderea conturilor goale (pentru care nu se vireaza contributii) in portofoliul fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) va ajunge la sfarsitul acestui an la 30% din totalul participantilor, a declarat joi Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata.
ING: Conturile goale vor avea anul acesta o pondere de 30% in Pilonul II

Coman a mentionat ca aceasta crestere a ponderii este cauzata de majorarea numarului de someri.

Reprezentantul ING a spus ca 11% din participantii la Pilonul II nu au contribuit niciodata la sistemul privat de pensii.

Potrivit Casei Nationale de Pensii (CNPAS), la ultima raportare din luna ianuarie, aferanta lunii noiembrie, ponderea conturilor goale era de aproape 26%.

Directorul ING se asteapta ca in acest an, numarul total de participanti sa ajunga la 4,67 milioane, iar valoarea activelor fondurilor sa fie de 2,7 miliarde lei.

Cornelia Coman vede o evolutie constanta si sigura pentru pensiile obligatorii.

Aceasta apreciaza ca piata pensiilor facultative (Pilon III) este o piata mica, in formare, cu un potential mare de crestere in urmatorii ani.

Pe Pilonul III, seful ING se asteapta ca la sfarsitul acestui an, numarul participantilor sa se dubleze, la 300.000 de clienti, iar valoarea totala a activelor sa ajunga la 190 milioane lei.

Deficitul de protectie financiara din Romania a atins 97,1 mld. euro

Deficitul de protectie financiara din Romania era de 388,47 miliarde lei (97,1 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, in crestere semnificativa fata de 2006, cand se cifra la 43 miliarde euro, potrivit datelor publicate de ING Asigurari de Viata.

Deficitul de protectie exprima diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat pentru a mentine standardul de viata al unei familii in cazul decesului persoanei cu venitul cel mai mare din familie.

„Nevoia de protectie in Romania este foarte mare, avand in vedere imbatranirea populatiei si gradul de indatorare in crestere. Pe langa economisire sau investitii, trebuie luata in calcul si protectia financiara”, a precizat Coman.

„In medie, un roman ar trebui s-si asigure cel putin 50.000 de lei pentru a-si proteja financiar familia in urmatorii 5 ani, in cazul decesului persoanei care aducea cel mai mare venit. Este cu atat mai important, in perioade de criza, ca oamenii sa incheie o asigurare de viata pentru a-i pune la adapost pe cei dragi”, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata.

Criza va avea ca efect pozitiv cresterea responsabilitatii oamenilor fata de viitorul lor, dezvoltand comportamentul de economisire, crede Cornelia Coman.

„Insa, in 2009, este posibil ca o parte importanta din consumatori sa amane procesul de cumparare de asigurari”, a nuantat aceasta.

Coman se asteapta ca piata asigurarilor de viata sa urce cu 7-10% in acest an, comparativ cu anul precedent.