- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ioan Niculae critica Guvernul: Acum redirijeaza frigul, nu gazele

07 Jan, 15:09 • traian.badulescu
Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, ce detine mai multe combinate chimice, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca Guvernul "poate redirija acum frigul in locul gazelor naturale" pe care ar fi putut sa le distribuie din importurile producatorilor din domeniu, daca i-ar fi sprijinit in timpul crizei economice.
Ioan Niculae critica Guvernul: Acum redirijeaza frigul, nu gazele

„Fara chimie, care este cel mai mare consumator, dar si importator de gaze naturale pe tot parcursul anului, Romania nu va putea asigura securitatea energetica a populatiei si a industriei”, a spus presedintele Interagro.

„Daca noi aveam importul contractat si platit (de obicei in avans), Romania nu intra in stare de urgenta si ar fi avut ce „redirija”. Acum eventual pot (Guvernul – n.r.) redirija frigul”, a completat Niculae.

El a spus ca, „in anii anteriori, cand venea o astfel de situatie (si a fost in fiecare an) masura salvatoare era oprirea combinatelor chimice, iar gazul contractat si platit de noi era redirijat la populatie”.

[quote=Ioan Niculae, presedinte Interagro]Acum, din pacate, nu mai au ce sa redirijeze si nici solutii de salvare decat sa ne uitam la cer si sa speram ca vine vara in ianuarie[/quote]
Omul de afaceri a mentionat ca efectele crizei economice in sectorul industriei chimice s-au facut simtite inca de la 1 august 2008 atat din plan extern, respectiv criza financiara – disparitia absoluta a finantarilor la toate produsele industriale, inclusiv ingrasamintele chimice, cat si din plan intern.

La nivel intern, Niculae a acuzat unele „greseli imense” facute de forta de guvernare privind politica energetica.

Cresterea pretului la utilitati a amplificat problemele industriei chimice

Printre aceste greseli, presedintele Interagro a mentionat „cresterea aberanta a preturilor la gazele naturale si la energia electrica incepand din 1 februarie 2008” si trecerea in vara anului trecut la masurarea gazelor naturale in unitati energetice de la unitatile de masura volumetrice.

Niculae apreciaza ca schimbarea sistemului de masurare din mc in MWh a fost „o masura speculata de furnizorii de utilitati si de servicii pentru a creste inca o data preturile”.

„Exemplul cel mai concludent este Transgaz care, desi avea cel mai mare tarif de transport pe retele magistrale din Europa de 21$/1000 mc a sarit la aproximativ 30$/1000 mc, ceea ce inseamna o crestere de peste 43%, fara nicio explicatie”, a mai spus Niculae.

El apreciaza ca „actuala criza a gazelor vine inca o data sa confirme un adevar absolut, ca fara industrie chimica, in afara ca nu vom avea niciodata agricultura si ca vom continua sa cumparam orice si oricat de afara, in situatii de criza ca acum putem muri si de frig”.

In opinia lui Ioan Niculae, noul guvern trebuie sa hotarasca urgent directiile strategice de dezvoltare ale Romaniei, „macar 4-5 directii, sa stim daca ne apucam sa dezmembram fabricile pentru vanzare sau le mentinem”.

Presedintele Interagro mai spune ca pe baza unei politici comune guvern – patronate, companiile din domeniu si-ar putea face planurile de afaceri astfel incat sa poata ajuta statul si populatia atunci cand este nevoie si in acelasi timp sa poata reporni productia.

Niculae a subliniat rolul combinatelor chimice in salvarea locurilor de munca, a agriculturii romanesti, a industriei usoare, cresterii animalelor si in echilbrarea balantei de plati externe a Romaniei, prin aportul insemnat la intrarile constante de valuta.

Oficialul Interagro a mentionat ca avand in vedere oprirea fabricilor, din anul trecut nu a mai contractat gaz de import in nume propriu.

Fabricile din domeniul chimiei ale Interagro sunt oprite din septembrie 2008 iar angajatii sunt in preaviz de disponibilizare colectiva – aproximativ 90% din angajati din 6 fabrici (Donau Chem Turnu Magurele, Amonil Slobozia, Amurco Bacau, Ga Pro Co Chemicals Piatra Neamt, Nitroporos Fagaras si Viromet).

Ioan Niculae estima anul trecut ca grupul de firme Interagro va inregistra o cifra de afaceri de peste 2,2 miliarde euro in 2008, in crestere cu circa 50% fata de anul precedent.

In 2007, companiile din cadrul Interagro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri, care controleaza pachetul majoritar de actiuni la aceste firme.

Printre principalii concurenti ai Interagro pe piata producatorilor de ingrasaminte chimice se numara Petrom, cu Doljchim si Azomures.