Iridex va instala, prin investitie proprie, un sistem de monitorizare a calitatii aerului in zona comunei Chiajna

09 Mar, 14:07 • Redactia DailyBusiness
Iridex va instalain Chiajna, prin investitie proprie, un sistem de monitorizare a calitatii aerului, format din doua aparate de masura, unul in perimetrul depozitului ecologic si cel de-al doilea, in una din zonele in care se reclama disconfort olfactiv.  Potrivit estimarilor, acest sistem complex va fi functional in luna iunie a acestui an. 
Iridex va instala, prin investitie proprie, un sistem de monitorizare a calitatii aerului in zona comunei Chiajna

Iridex solicita, de asemenea, implicarea activa a Primariei Sectorului 1 si sprijinul autoritatilor de mediu, in vederea monitorizarii permanente a calitatii aerului, prin amplasarea in zona a unei retele de aparate de masurare similare, care pot cuantifica eventualele depasiri de concentratii de poluanti.

Aceasta monitorizare va permite identificarea tuturor surselor de poluare a aerului existente in zona depozitului si in cartierele invecinate.

Pentru transparenta, datele masurate pot fi afisate pe monitoare instalate in oras sau pot fi preluate pe site-urile Primariei si ale autoritatilor nationale de protectie a mediului.

Cu o investitie de 100.000 de euro, Iridex va instala, pana in luna iunie a acestui an, un sistem performant de monitorizare, format din doua aparate de masura, care vor transmite datele masurate in timp real catre un sistem informatic.

Unul dintre aceste doua aparate va fi montat chiar in perimetrul depozitului de la Chiajna, iar cel de-al doilea, in una dintre zonele care reclama disconfort. Aparate de inalta sensibilitate si tehnicitate, analizoarele unicat au fost comandate unui producator de renume mondial si vor fi livrate in termen de 16 saptamani, urmand ca in decurs de inca o luna sa fie finalizate instalarea si perioada de teste si calibrari.

„Este o investitie necesara pentru a identifica sursa reala de poluare si o modalitate concreta de a-i asigura inca o data pe cetatenii care reclama disconfort ca depozitul nu afecteaza nici calitatea aerului si nici sanatatea lor. Incurajam autoritatile locale sa faca demersuri pentru instalarea unor statii de monitorizare similare in perimetrul Sectorului 1. Ne-am declarat disponibilitatea de a le oferi sprijin in acest proces, urmand sa asiguram expertiza tehnica pentru instalarea acestor dispozitive. Fara implicarea factorilor de decizie din cadrul autoritatilor publice, cetatenii nu vor reusi sa afle care sunt cu adevarat sursele de poluare si nici efectele acestor surse in deprecierea calitatii aerului respirat”, spune Sorin Matei, Director Tehnic al companiei Iridex.

Un astfel de punct de masura este format din trei componente principale: analizorul (aparatul de masura), data-loggerul care arhiveaza, calculeaza si inregistreaza valoarea masurata de-a lungul unui interval de timp, si un sistem informatic care colecteaza si prelucreaza toate aceste date, respectiv le transmite in sistem GPRS. Optional, se poate adauga si cea de-a patra componenta – o statie meteo, care permite cuantificarea parametrilor meteorologici, variabile extrem de importante in modelarea dispersiei.

Aceste aparate masoara concentratiile de hidrogen sulfurat si dioxid de sulf in aerul ambiental si poate pune in evidenta eventualele depasiri. Pe baza valorilor masurate de fiecare dintre aceste aparate, in urma unor studii de dispersie, poate fi determinata probabilitatea locatiei unei surse de poluare.