- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Iunie, luna scumpirilor: Inflatia va atinge maximul ultimilor ani

14 Jun, 00:07 • razvan.codorean
Inflatia va atinge in iunie cel mai ridicat ritm de crestere din acest an, de 8,6-8,8%, astfel ca trebuie sa ne asteptam la scumpiri in lant, in principal la produsele alimentare, afirma analistii economici. Estimarile sunt intarite de BNR care vede inflatia la 8,76%.
Iunie, luna scumpirilor: Inflatia va atinge maximul ultimilor ani

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-anuala-a-urcat-la-un-nou-maxim-in-luna-mai-de-8-41-63783/]Inflatia a crescut in luna mai[/url], la 8,41%, de la 8,34% la suta in aprilie. Potrivit prognozelor analistilor, inflatia va atinge in iunie maximul lui 2011, iar apoi, treptat, se va tempera, pe fondul productiei agricole.

„Socul inflationist de ordin fiscal (generat de majorarea TVA din 2010) se va tempera in iunie si urmeaza sa intram intr-un interval ceva mai confortabil”, afirma analistul economic Adrian Mitroi.

Idee sustinuta si de  Lucian Anghel, economistul sef al BCR, care vede o inflatie de 8,8% in aceasta luna. „Nu cred ca vom depasi acest nivel. In general, vara avem cateva luni ceva mai stabile, in conditiile in care apar si recoltele agricole”, a declarat Anghel.

Opiniile sunt in ton cu prognozele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Insa guvernatorul Mugur Isarescu ne-a asigurat, recent, ca dupa varful de inflatie de 8,76% din iunie, cresterea preturilor se va tempera, urmand sa atinga 5,1% la finele anului.

Vinovata de cresterea puternica a preturilor este, in opinia lui Isarescu, majorarea TVA din vara anului trecut, ale carei efecte se vor disipa in perioada care urmeaza.

In raportul privind inflatia, prezentat recent, BNR mai trece la capitolul „dezechilibre inflationiste” si faptul ca „productia nu acopera consumul intern”. Cu alte cuvinte, cererea depaseste oferta si, astfel, este oarecum de asteptat sa asistam la cresteri de preturi.

„Disiparea efectelor de runda intai ale majorarii cotei TVA va avea o contributie importanta la reducerea anticipata a ratei inflatiei IPC, de la 8,7% in trimestrul 2 din 2011 la 5,6% in trimestrul 3”, se spune in raportul BNR. In rest, BNR pune miza pe evolutia stabila a leului si pe recoltele agricole din toamna, care ar mai putea „drege” datele statistice. Si asta in conditiile in care preturile alimentelor au fost cele care au influentat cel mai mult inflatia in primele 5 luni.

Si Guvernul si-a gasit rapid motive pentru care preturile cresc cu cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeana. In principal se invoca faptul ca economia depinde, in mare parte, de importuri, astfel ca orice scumpire la nivel international se traduce imediat si in cresterea preturilor in Romania. Daca am avea mai multa productie locala, am putea compensa impactul cresterii preturilor externe.

Autoritatile ne-au asigurat insa, ca se iau toate masurile necesare pentru a se tempera inflatia, de la stimularea productiei interne, in special a celei agricole, la sustinerea exporturilor si, foarte important, mentinerea unui curs valutar stabil.

[b]Preturile administrate, marele semn de intrebare[/b]

Daca vom trece cu bine de luna iunie, cele mai multe prognoze ne arata ca va urma o perioada ceva mai buna, in care preturile vor creste intr-un ritm de 0,1-0,2%. Iar spre finalul anului, am putea avea o inflatie de maxim 5%.
Interesant este insa ca toate prognozele, inclusiv cea a BNR, nu iau in calcul o posibila crestere a preturilor administrate, in special la energie termica si gaze.

Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului.
Daca Guvernul va dezgheta si preturile gazelor, asa cum cer insistent distribuitorii, am putea asista la un nou val de scumpiri in economie. „Va fi un carusel al scumpirilor. Daca scumpesc gazele cu 10%, vom vedea o crestere de 12-15% la majoritatea preturilor”, spune economistul Ilie Serbanescu.

In acest moment, nu este vehiculata, la nivel oficial, nicio informatie privind calendarul scumpirilor.
„Este incertitudinea majora. De preturile administrate depind toate prognozele”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef de la BCR.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a spus, la ultima vizita in Romania, ca preturile la gaze ar trebui sa creasca esalonat pana in 2014, mai intai pentru agentii economici si apoi pentru populatie.

Invocand protectia sociala si gradul de vulnerabilitate ridicat al populatiei, autoritatile au tinut cu dintii de preturile administrate, astfel ca s-a creat un dezechilibru major.

„Avem preturi care trebuiau dezlegate inca de acum 2 ani. Numai ca Guvernul le-a tot amanat, s-au acumulat pierderi si, in momentul in care le va da drumul, vom asista la o adevarata explozie a preturilor”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul sef de la ING, avertiza recent ca efectele inflationiste vor fi cu atat mai puternice cu cat amanam mai mult acest moment. De exemplu, daca pretul gigacaloriei va fi majorat, inflatia va creste cu 0,4%.

Cu cat vor creste preturile? Nimeni nu stie. Nici macar Mugur Isarescu. In raportul BNR se afirma ca „in lipsa unui calendar ferm de implementare si/sau a unor semnale oficiale clare cu privire la modificarile de preturi administrate asteptate in perioada urmatoare, nu pot fi evaluate cu acuratete nici magnitudinea si nici momentul exact ale unor eventuale ajustari”. Raportul prevede, totusi o estimare – un avans de 4,4% in 2011, urmat de un altul similar in 2012.

Economistul de la ING a declarat ca indiferent de ce va face sau nu Guvernul sau BNR, trebuie sa ne obisnuim cu o inflatie de 5%, cel putin in urmatorii 3 ani.

Dincolo de estimarile expertilor, cert este ca nici romanii de rand nu mai cred in estimarile optimiste ale autoritatilor privind evolutia preturilor. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de eZonomics, 67% dintre romani cred ca inflatia va depasi 6% la sfarsitul acestui an.

Banca Nationala a revizuit  prognoza de inflatie pentru acest an, la 5,1%, de la 3,6%. De asemenea, pentru 2012, prognoza de inflatie a fost majorata de la 3,2% la 3,6%. Cu toate acestea tinta, de inflatie a fost pastrata la 3%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât câștigă o tânără ca brutar în Elveția. Ia de aproape trei ori salariul din Spania sau Italia
Cât câștigă o tânără ca brutar în Elveția. Ia de aproape trei ori salariul din Spania sau Italia
Ingredientul secret pe care il folosesc bucătarii italieni pentru o omletă pufoasă
Ingredientul secret pe care il folosesc bucătarii italieni pentru o omletă pufoasă
Lista neagră a alimentelor din comerț! Produsele care îți distrug sănătatea fără să-ți dai seama!
Lista neagră a alimentelor din comerț! Produsele care îți distrug sănătatea fără să-ți dai seama!
Andreea Bostănică, surprinsă în ipostaze tandre, în parcare, cu noul iubit. Abush este cu 8 ani mai mare decât „regina TikTok-ului”
Andreea Bostănică, surprinsă în ipostaze tandre, în parcare, cu noul iubit. Abush este cu 8 ani ...
De ce să ținem banii la saltea, nu la bancă, în perioada următoare. Un cunosc expert financiar aruncă bomba
De ce să ținem banii la saltea, nu la bancă, în perioada următoare. Un cunosc expert financiar aruncă ...
Bogdan Peșchir, zis și BogPR, finanțatorul lui Călin Georgescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Bogdan Peșchir, zis și BogPR, finanțatorul lui Călin Georgescu, a fost arestat preventiv pentru 30 ...
Colliers: 2024, anul cu cele mai puține livrări de birouri în București din ultimii 20 de ani  
Colliers: 2024, anul cu cele mai puține livrări de birouri în București din ultimii 20 de ani  
O femeie din Marea Britanie a primit despăgubiri de 25.000 de lire, după ce a fost hărțuită și discriminată la locul de muncă
O femeie din Marea Britanie a primit despăgubiri de 25.000 de lire, după ce a fost hărțuită și ...
Ce pensie alimentară plătește Alexandru Papadopol. Ioana Ginghină, dezvăluiri fără perdea: „E o sumă bună, nu pot să mă plâng”
Ce pensie alimentară plătește Alexandru Papadopol. Ioana Ginghină, dezvăluiri fără perdea: „E ...
Atenție cine te sună! ING avertizează că e la modă o nouă metodă prin care escrocii îți pot goli conturile
Atenție cine te sună! ING avertizează că e la modă o nouă metodă prin care escrocii îți pot ...
Horoscop Camelia Pătrăşcanu: Mercur retrograd intră în conjucţie cu Venus retrograd, iar suma dă cu complicaţii
Horoscop Camelia Pătrăşcanu: Mercur retrograd intră în conjucţie cu Venus retrograd, iar suma dă ...
Mica Recalculare 2025. Pensiile pot ajunge la seniori cu două luni întârziere. Cât pierd pensionarii
Mica Recalculare 2025. Pensiile pot ajunge la seniori cu două luni întârziere. Cât pierd pensionarii
Primark dă startul angajărilor în România. Două noi magazine se deschid în țara noastră
Primark dă startul angajărilor în România. Două noi magazine se deschid în țara noastră
Japonezii au dezvăluit 10 trucuri pentru a economisi bani. Așa reușesc să evite risipa
Japonezii au dezvăluit 10 trucuri pentru a economisi bani. Așa reușesc să evite risipa
Ce trebuie să faci pentru un salariu de 7.200 de lei. Nu ai nevoie de studii superioare, jobul e foarte atractiv
Ce trebuie să faci pentru un salariu de 7.200 de lei. Nu ai nevoie de studii superioare, jobul e foarte ...
Poșta Română vrea să țină pasul cu digitalizarea. Și-a făcut platformă pentru monitorizarea fluxului de numerar
Poșta Română vrea să țină pasul cu digitalizarea. Și-a făcut platformă pentru monitorizarea ...
Piedone a găsit nereguli grave și în Aeroportul Henri Coandă București. Ce amenzi a dat șeful ANPC
Piedone a găsit nereguli grave și în Aeroportul Henri Coandă București. Ce amenzi a dat șeful ANPC
Tichetele de valoare au generat 32 miliarde de lei în PIB-ul României, reprezentând peste 2% din economia națională
Tichetele de valoare au generat 32 miliarde de lei în PIB-ul României, reprezentând peste 2% din economia ...