- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

La BNR ramane cum am stabilit: Controlul inflatiei, mai tare decat reluarea creditarii. Vezi opiniile analistilor

05 Jan, 14:27 • gecad.net
Teama de inflatie, dar si abundenta de lei din piata a determinat banca centrala sa nu reduca dobanda cheie in sedinta de miercuri, si nici nivelul rezervelor minime. In lunile viitoare am putea vedea o relaxare a politicii monetare, de indata ce creditarea isi va reveni sau statul va da din nou semnalul ca are nevoie de bani.
La BNR ramane cum am stabilit: Controlul inflatiei, mai tare decat reluarea creditarii. Vezi opiniile analistilor

BNR a mentinut in sedinta de miercuri dobanda cheie la 6,25% pe an si nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta la 15% pe an si 25% pe an. Este a cincea sedinta consecutiva in care BNR a mentinut dobanda cheie.

In opinia lui Lucian Anghel, economistul sef la Bancii Comerciale Romane, BNR nu a redus dobanda cheie si nici nivelul rezervelor minime din cauza perspectivelor inflationiste care exista la nivelul pietei.

Aceeasi opinie este sustinuta de Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania si de Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac, care sustine ca nivelul inflatiei s-a situat la aproximativ 8% pe an la sfarsitul lui 2011.

In opinia lui Vlad Muscalu, BNR nu a redus nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei deoarece piata este foarte lichida in prezent, dovada fiind si nivelurile mici de dobanda de pe piata interbancara. Dobanzile overnight au fost miercuri de 2,28% pe an (Robid) si 2,78% pe an (Robor).

Deciziile BNR din ultimele sedinte au fost neschimbate atat in privinta dobanzii cheie, dar si a rezevelor minime, iar Lucian Anghel spune ca o schimbare majora am putea vedea doar la mijlocul anului, cand este posibil sa vedem fie o scadere de dobanda, fie o scadere de rezerve minime.

„Cred ca politica monetara va deveni mai relaxata odata ce vom vedea la nivelul pietei o revenire a creditarii. Daca BNR va umbla la rezerve, atunci cel mai probabil va scadea nivelul celor in valuta”, a spus Anghel.

La randul sau, Vlad Muscalu este de parere ca BNR va scadea in viitor rezervele minime la valuta, iar principala motivatie va fi cel mai probabil aceea de a furniza lichiditate pietei, pentru a putea finanta statul. „Cel mai probabil scaderile de rezerve se va face in preajma anuntarii unei emisiuni de obligatiuni in valuta pentru sectorul public”, a spus Muscalu.

Rozalia Pal crede insa ca scaderea viitoare a rezervelor minime la valuta se va face concomitent cu diminuarea celor in lei, asa incat sa nu fie incurajata cresterea creditului in valuta.

In momentul in care BNR va relaxa dobanda cheie, creditul in lei va primi un impuls, spune Rozalia Pal.

„Vom incepe sa vedem efecte ale politicii monetare in momentul in care va reincepe relaxarea acesteia, printr-o oarecare sustinere pentru creditul in lei. In prezent, dobanzile interbancare pe termen scurt sunt foarte reduse, datorita lichiditatii abundente din piata, insa dobanzile creditelor si randamentele pentru titlurile de stat sunt determinate in principal de dobanzile interbancare pe termen mai lung, care au ramas in jurul valorii de 7%”, a mai spus economistul sef al UniCredit Tiriac.