- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul, impredictibil si greu de controlat

17 Jul, 16:25 • adrian.mihaltianu
Leul este impredictibil si greu de controlat pe termen scurt si mediu. De asemenea, economia Romaniei se afla la limita de a fi afectata puternic pe termen mediu si lung de actualele turbulente politice, cosidera oficialii Noble Securities.
Leul, impredictibil si greu de controlat

Leul a suferit pe pietele financiare una dintre cele mai abrupte scaderi fata de moneda Europeana, respectiv de peste 2% intr-un interval relativ scurt (2,26% intre 3 iulie – cand au inceput evenimentele politice care au evoluat in turbulente cu ecou international – si vineri, 13 iulie, la inchiderea pietelor financiare; apoi  tendinta s-a mentinut, depasindu-se nivelul de 4,56 lei pentru 1 euro).

O scadere de o asemenea amploare constituie un [b]soc pentru orice piata[/b], inclusiv pe termen mediu, prin implicatiile posibile privind cresterea inflatiei, scaderea abrupta a consumului, cresterea datoriilor restante catre banci etc.

Marti, cursul BNR a ajuns [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/nou-minim-istoric-pentru-leu-cursul-oficial-a-urcat-la-4-5651-lei-euro-78678/]la un nou maxim istoric[/url], de 4,5651 lei/euro.

„Leul este impredictibil si greu controlabil pe termen scurt si mediu, evolutiile politice din Romania si reactiile interne si internationale vis-a-vis de acestea conducand la o volatilitate greu de prognozat”, a declarat Victor Safta, directorul general Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

„Indiferent care va fi evolutia evenimentelor interne, [b]ecourile economice si monetare[/b] ale situatiei actuale [b]vor ajunge, cel mai probabil, pana in anul 2013[/b], chiar daca,  printr-un miracol, ar fi restabilite chiar de maine linistea si increderea institutiilor financiare si non-financiare din UE, precum si cea a investitorilor romani si straini privind situatia din Romania. Desigur ca programele si stimulentele de crestere economica, precum si politica monetara inteligenta vor fi mai binevenite ca oricand si vor putea atenua  dificultatile aparute”, a adaugat Victor Safta.

[b]Inflatia nu constituie un motiv de ingrijorare[/b]

In ceea ce priveste Romania, inflatia nu constituie un motiv de ingrijorare, cel putin deocamdata, intrucat rata anuala a inflatiei a fost de 2,04% in iunie 2012, dupa o scadere a preturilor cu 0,04% fata de luna mai. Daca deprecierea semnificativa a monedei nationale continua insa, influenta asupra inflatiei poate fi notabila pe termen mediu, in lipsa unor masuri macroeconomice care sa tempereze efectele, se mai spune in analiza Noble Securities.

Referitor la [b]consumul intern[/b], acesta va fi afectat daca deprecierea leului se accentueaza ca procent sau se mentine pe o perioada mai mare de timp, constituind o frana importanta in realizarea cresterii economice prognozate pentru acest an.

[b]Prognoza PIB, revizuita[/b]

De altfel, este foarte probabil ca prognoza PIB-ului Romaniei pe 2012 sa suporte o noua reviziuire negativa din partea organismelor financiare internationale, intrucat turbulentele interne se adauga situatiei economice Europene grele din acest an.

Referitor la creditare, aceasta este deficitara in Romania, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incercat stimularea sa prin masurile luate in sensul scaderii dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 5,25%.

Mentinute pe termen mediu, devalorizarea leului, neincrederea in evolutia economiei Romaniei si in stabilitatea sa politica pot conduce la scaderea semnificativa a lichiditatilor de pe piata, a creditelor pentru capitalul de lucru si pentru consum, cu efecte vizibile inclusiv in anul 2013.

Desi BNR a intervenit in piata pentru a limita caderea leului, investitorii au mizat pe scaderea monedei romanesti, atat ca urmare a turbulentelor politice, cat si in sens speculativ pe termen scurt si mediu. Nivelul la care se va stabiliza moneda nationala este greu de intrevazut, la fel si momentul in care ar putea incepe acest proces: depinde de evolutiile de pe scena politica, de perceptiile si ecourile internationale ale evenimentelor locale, cu efecte asupra sentimentului de incredere al investitorilor atat de pe pietele financiare, cat si directe.

Casa de brokeraj Noble Securities face parte din grupul financiar European Getin Noble Bank Group of Companies, care detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari.

La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania.

Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, „inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki.

In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In Romania, Noble Securities si-a inceput activitatea in aceasta luna si [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/casa-de-brokeraj-noble-securities-face-investitii-de-5-mil-euro-si-vrea-sa-devina-lider-in-3-ani-78238/]vrea sa devina lider in urmatorii 3 ani[/url].