- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lider sindical: Daca nu-si revin din criza, bancile vor trece la inchideri de unitati si concedieri

13 Dec, 18:27 • gecad.net
Daca situatia din sistemul bancar se inrautateste anul viitor, atunci din al doilea semestru am putea asista la reorganizari de activitate si chiar disponibilizari, a declarat pentru DailyBusiness.ro Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci.
Lider sindical: Daca nu-si revin din criza, bancile vor trece la inchideri de unitati si concedieri

Reorganizarile ar putea consta in inchidererea sucursalelor mai putin active, urmand ca unitatile ramase sa preia personalul suplimentar. In opinia lui Paraschiv, cele mai multe banci si asiguratori vor proceda in acest fel daca situatia se inrautateste. Daca lucrurile se agraveaza foarte tare, se va recurge si la disponibilizari.

Potrivit sefului FSAB, situatia din prezent a bancilor mari, care au inregistrat porfit in 2010, nu justifica deocamdata disponibilizari.

In FSAB sunt inscrise sindicatele Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Bancpost, toate trei clasate intre primele 10 banci locale, dar si sindicatul Romexterra Bank si cele ale asiguratorilor BCR Asigurari, Ardaf, Asiban si Asirom.

Potrivit lui Paraschiv, singura companie membra FSAB care a facut disponibilizari in 2010 a fost Asirom, care a renuntat la circa 70 de angajati. Negocierile cu patronatul au mers insa bine, iar cei disponibilizati au primit pana la 10 salarii compensatorii, in fucntie de vechimea in munca.

Seful FSAB este nemultumit de proiectul noului Cod al Muncii care „creeaza perspectiva inghetarii salariilor din sistemul financiar”.

Proiectul elimina din actualul Cod al Muncii coeficientul de ierarhizare care se aplica la salariul minim pentru fiecare pozitie. In prezent, de exemplu, salariul minim care poate fi oferit unui angajat cu studii superioare are un coeficient de 2, adica dublul salariului minim pe economie, in timp ce salariul minim oferit unui muncitor necalificat este de 1,2, adica cu 20% peste salariul minim.

„Daca acest coeficient este eliminat, atunci ramane la latitudinea angajatorului ce salariu acorda angajatilor. Angajatorii ar putea chiar ingheta salariile, deoarece actuala prevedere slabeste foarte mult rolul sindicatelor, care negociau cresterile salariale din fiecare an”, a spus Paraschiv.

Seful FSAB spune ca, pe de alta parte, angajatorii nu vor putea nici scadea salariile, deoarece Codul Muncii prevede ca un drept castigat de salariat nu poate fi anulat.

In octombrie, salariul mediu net din industria intermedierilor financiare a fost de 3.104 lei, in scadere cu circa 5% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar de peste doua ori mai mare decat salariul mediu net din economie, de 1.340 de lei.

O alta problema ridicata de proiectul Codului Muncii, in opinia lui Paraschiv, este ca permite angajatorilor sa plateasca orele suplimentare in termen de 90 de zile de la data la care acestea au fost executate, termenul prevazut in actualul cod fiind de 30 de zile. Paraschiv spune ca orele suplimentare sunt platite chiar si acum foarte greu, iar daca rastimpul se prelungeste la 90 de zile, exista riscul ca intarzierile sa se extinda si mai mult.

De asemenea, noul proiect prevede ca angajatorul poate disponibiliza salariatul in functie de evaluarea facuta acestuia. „In prezent, inainte de concedierea salariatului are loc si o consultare cu sindicatele, care analizeaza propunerile de concediere. In felul acesta se pot elimina eventualele motive subiective care conduc la disponibilizarea salariatilor. Or, prin noua prevedere, se renunta la aceasta consultare. Este suficient ca angajatul sa obtina doua evaluari proaste ca sa poata fi dat afara”, a mai spus Paraschiv.