Finante-Banci

Lira sterlina, cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani

19 Sep, 14:38 • Redactia DailyBusiness
Lira sterlina s-a apreciat vineri cu 0,43% fata de euro, atingand un maxim al ultimilor doi ani in raport cu moneda utilizata de cele 18 state din zona euro, si cu 0,8% fata de dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, dupa ce majoritatea scotienilor au respins prin vot independenta Scotiei, transmite BBC.
Lira sterlina, cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani

In tranzactiile din Asia, lira sterlina a atins un maxim de 1,2743 euro si 1,6525 dolari pe parcursul sedintei de vineri, in timp ce Bursa de la Londra a deschis vineri in crestere cu 0,75% iar in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.870,41 puncte.

Scotienii au votat in proportie de 55,3% impotriva independentei Scotiei fata de Regatul Unit, releva cifrele oficiale dupa numararea voturilor din toate cele 32 de circumscriptii. Rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.

Cel mai mare grup bancar britanic, Royal Bank of Scotland, a confirmat ca nu-si va muta sediul central din Scotia, in urma rezultatelor referendumului. „Anuntul pe care l-am facut privind mutarea sediului nostru central in Anglia a facut parte dintr-un plan pentru situatii neprevazute menit sa asigure clientilor, angajatilor si actionarilor nostri certitudine si stabilitate daca ar fi fost un vot in favoarea independentei”, se arata in declaratia RBS, citata de Agerpres.

De asemenea, reprezentantii Lloyds Banking Group au apreciat ca „grupul este mandru de mostenirea sa scotiana si isi mentine angajamentul privind o prezenta semnificativa in Scotia. Ramanem pe deplin concentrati asupra sprijinirii persoanelor fizice si juridice din Scotia si din restul Regatului Unit”. La Bursa de la Londra, actiunile RBS au urcat vineri cu peste 3% in timp ce titlurile Lloyds Banking Group inregistrau un avans de aproape 2%.

In ultimele saptamani, lira sterlina s-a depreciat fata de euro si dolar din cauza temerilor ca scotienii vor vota in favoarea independentei. Jeremy Cook, economist la World First, a afirmat: „Riscul evident pentru pietele financiare era un ‘Da’, care ar fi cauzat vanzari masive de active. Acum pietele se vor concentra din nou pe fundamentele economiei britanice”.

De asemenea, analistii sustin ca rezultatul votului reduce riscul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. „Rezidentii scotieni se pronunta intr-un procent mai ridicat in favoarea ramanerii in UE, fata de restul Regatului Unit, unde majoritatea sunt in favoarea parasirii UE. Pe ansamblu, a fost evitata o dezmembrare majora si acum toata atentia se va concentra pe redresarea economiei. Banca Angliei va face probabil presiuni pentru majorarea ratei dobanzii la inceputul anului viitor, in lipsa incertitudinilor politice”, a apreciat economistul Azad Zangana, de la Schroders.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% in trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului National de Statistica (ONS) arata ca economia este acum cu 0,2% inaintea nivelului ridicat inregistrat inaintea crizei, in primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% in perioada aprilie — iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 si al saselea trimestru consecutiv de crestere.Banca Angliei (BoE) se asteapta la o crestere a economiei de 3,4% in acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre tarile cu cea mai buna evolutie din randul natiunilor dezvoltate.