Nita: In 6 saptamani incepe crearea societatii mixte CEO – Huadian pentru investitii la Rovinari

04 May, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a avansat, sambata, un termen de sase saptamani pentru inceperea procedurilor de infiintare a societatii mixte intre Complexul Energetic Oltenia si compania chineza Huadian, pentru investitii estimate la un miliard de euro la termocentrala Rovinari.
Nita: In 6 saptamani incepe crearea societatii mixte CEO - Huadian pentru investitii la Rovinari

Constantin Nita a afirmat sambata, la Targu-Jiu, la o intalnire
cu autoritatile locale, in prezenta premierului Victor Ponta si a altor membri
ai Guvernului, ca procedurile de infiintare a societatii mixte vor incepe in
aproximativ sase saptamani, dupa care documentatia in baza careia
vor incepe lucrarile la acest proiect ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul
anului.

Investitia vizeaza realizarea unui grup energetic nou la
Rovinari, de 600 MW, urmand sa fie create astfel circa 400 de noi locuri de
munca, negocierile cu partea chineza fiind incepute de mai multi ani, scrie Mediafax.

Lucrarile la centrala de la Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor incepe cel tarziu in 2014 si vor dura cinci ani, a declarat in toamna anului trecut Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, pentru Radio China International. 

Memorandumul dintre China Huadian Engineering si autoritatile romane din energie a fost semnat la finalul anului 2012. 

La vremea respectiva, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a precizat ca proiectul reprezinta una dintre cele mai mari investitii ale Chinei in Europa iar noua companie romano-chineza va exporta in Turcia si Austria. 

Potrivit autoritatilor, aceasta investitie va contribui in mod direct la crearea, intr-una dintre cele mai defavorizate zone ale tarii, a peste 500 de noi locuri de munca, la care se adauga un numar mare de locuri de munca rezultate din dezvoltarea activitatilor economice indirecte, conexe si din industria pe orizontala. 

Pretul unui MW produs in noul grup va fi de 45 euro, pretul mediu al pietei fiind de 53 euro, arata estimarile specialistilor. 

China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.