- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

NYT: Deceniu pierdut pentru economia Europei. Ce efecte de durata vor fi asupra populatiei

17 Aug, 16:11 • Redactia DailyBusiness
Nicio mare economie europeana, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior crizei financiare declansate in 2008 in Statele Unite, astfel ca asupra regiunii planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei.
NYT: Deceniu pierdut pentru economia Europei. Ce efecte de durata vor fi asupra populatiei

Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca produsul intern brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului, relateaza [url=http://www.nytimes.com/2012/08/17/business/global/for-europes-economy-a-lost-decade-looms.html?_r=1&ref=business]New York Times[/url].

Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.

Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.

„Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman”, a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.

[url=http://www.mediafax.ro/economic/new-york-times-deceniu-pierdut-pentru-economia-europei-ce-efecte-de-durata-vor-fi-asupra-populatiei-9955325]Mediafax[/url] noteaza ca linia de demarcatie intre inceputul si sfarsitul unei recesiuni nu este usor de definit. O definitie comuna a recesiunii este declinul productiei timp de doua trimestre consecutiv. Tehnic, economia zonei euro nu se afla in recesiune, avand in vedere ca in primul trimestru a stagnat.

Majoritatea economistilor sunt insa de acord ca recesiunea este definita si de alti indicatori, precum somajul, productia industriala si investitiile.