- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oamenii de afaceri: Iesirea din recesiune depinde de cat vom cheltui in 2011

03 Jan, 00:02 • razvan.codorean
Daca romanii nu ies din nou la cumparaturi, ne putem lua adio de la revenirea economica in 2011, afirma oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro. Consumul poate deveni, astfel, colacul de salvare sau piatra de moara pentru evolutia economiei romanesti in anul care incepe.
Oamenii de afaceri: Iesirea din recesiune depinde de cat vom cheltui in 2011

Estimarile oficiale privind avansul economic de 1,5% de anul viitor depind in mare masura de relansarea consumului, care acopera peste 70% din produsul intern brut.

„Daca nu vom lua masuri pentru a-i face pe romani sa cheltuie in magazine, nu vad cum vom depasi recesiunea”, spune omul de afaceri Dinu Patriciu.

El afirma ca exporturile nu pot reprezenta alternativa suficienta pentru a repune in functiune motorul economic.

„Sa nu uitam ca Dacia, de exemplu, unul dintre principalii exportatori, a depins in 2010 de programele Rabla din Germania si Franta. In 2011 nu vor mai avea un asemenea noroc. In plus, daca toata lumea tot mizeaza pe exporturi, ma intreb cine sunt cei care importa?”, a mai spus miliardarul, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Daca vom continua sa strangem cureaua, ne vom adanci si mai mult in criza[/quote]
Ce inseamna relansarea consumului? „De la masini si case, la cumparaturile de weekend. Romania a crescut in acesti ani pe spatele consumului si nu vad o schimbare a modelului economic, in conditiile in care nu avem o capacitate industriala care sa compenseze acest sector”, a declarat Dan Ioan Popp, managerul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, subliniind faptul ca am ajuns cu consumul la nivelul anilor ’70-’80.

„Noi nu mai consumam nici macar lucrurile absolut esentiale, ce sa mai vorbim de masini, case, excursii. Ne ducem, din pacate, intr-o zona primitiva, imbracam o haina a consumatorilor din anii ’70-’80”, a declarat omul de afaceri, intrebandu-se ce rost mai are progresul tehnologic, oferta de marfuri si servicii.

„Pana la urma, PIB-ul este o consecinta a actiunilor noastre individuale”, explica Popp.

„Fara consum, economia devine practic inutila in conditiile in care ne-am dorit o economie de tip occidental in care serviciile si prelucrarea sunt in prim-plan”, spune managerul Impact

Vor reveni romanii la optimism in 2011?

Relansarea consumului depinde, in mare masura, de revenirea increderii romanilor. „Nimeni nu se va duce sa isi cumpere o casa sau o masina daca nu va avea garantia ca va avea un venit sigur”, spune analistul Cristian Dinulescu. „Cum il facem sa se simta din nou sigur pe viitor? Aici intervine rolul politicienilor, mediului de afaceri si mass-media”, a mai spus acesta.

„Anul 2011 va fi in mod cert influentat de aceasta psihologie”, a declarat, la randul sau, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

„Daca va uitati la sentimentele romanilor, in 2008 au fost supraoptimisti: nimeni nu vorbea in 2008 despre o potentiala scadere economica in Romania, iar acum in 2010 sunt suprapesimisti. E bine sa mentinem coerenta. Acesta este mesajul pentru 2011”, a mai spus oficialul BNR.

Opinie impartasita si de omul de afaceri Dinu Patriciu, care crede ca rolul statului este unul major. „Trebuie sa avem un mesaj coerent, sa venim cu masuri de stimulare a economiei, sa reducem CAS-urile, sa stimulam initiativa privata, sa privatizam tot ce se poate in asa fel inca sa devenim mai atractivi pentru investitori. Reducerea cotei unice la 10%, la nivelul perceput de tarile din jur, trebuie sa fie in prim-plan”, spune Patriciu.

Tot el afirma ca, din pacate, sunt sanse mici ca aceste masuri sa fie adoptate. „Noi avem un Guvern incompetent, plin de functionari birocratici, de oameni fara viziune”.

La randul sau, Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, vede coerenta mesajului guvernamental si politic ca fiind una dintre cheile care pot desface incalcitul lant plin de lacate al revenirii economice din 2011.

„Sa nu ne facem iluzii. Avansul economic din 2011, de 1,5 sau 2 procente, nu se va simti aproape deloc in nivelul de trai. Abia peste 2-3 ani am putea vorbi despre asa ceva”, a afirmat Dumitru.
[quote=Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal]In 2011, mai mult ca oricand, sunt extrem de importante patru lucruri – relansarea consumului, accelerarea atragerii de fonduri europene, demararea unor investitii importante de catre stat si sustinerea exporturilor[/quote]
„Sa vedem acest Guvern ca se pune pe treaba, ca investeste in constructii, ca simplifica birocratia atragerii de fonduri europene, ca ofera investitorilor straini facilitatile de care au nevoie pentru a alege Romania in detrimentul altor tari din regiune, sa vedem un cadru fiscal stabil si abia apoi vom putea vorbi de revenire economica”, a declarat omul de afaceri Dan Ioan Popp.

Intre pesimism si optimism

Va reusi Romania sa depaseasca recesiunea in 2011? Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este destul de retinut. „Vom asista la o redresare treptata a economiei in conditiile pastrarii a ceeea ce am obtinut, nu usor, in acesti doi ani de criza, si anume stabilitatea financiara a tarii. Cred ca inflatia se va tempera si vom atinge la sfarsitul anului viitor un nivel in acord cu tintele noastre si mai cred ca vom reusi sa absorbim cum trebuie fondurile comunitare, aceasta fiind, de altfel, marea sansa a economiei romanesti pentru o dezvoltare durabila”, a declarat Isarescu.
[quote=Lucian Croitoru, consilier guvernator BNR]2011 va fi un an de cotitura pentru Romania, pentru ca urmeaza ani de alegeri in 2012 si 2014. 2011 este decisiv pentru reforme. Daca se vor face, vom vedea si reluarea cresterii economice, mai intai timid si apoi accelerat[/quote]
Dan Ostahie, presedintele Altex, este, la randul sau optimist. „Mecanismul economic a repornit, e clar ca exporturile vor continua sa creasca. Insa marea miza o va reprezenta relansarea consumului”, a declarat Ostahie.

La fel crede si Octavian Radu, presedintele RTC Holding, care vede cu optimism evolutia consumului in 2011. „Trecem printr-o perioada de calm, romanii incep sa uite de criza, s-au adaptat. Ma astept sa reporneasca si sectorul imobiliar, dupa 2-3 ani de inghet”, a spus Radu.
[quote=Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri]Cei care se asteapta in 2011 la prea mult, vor fi dezamagiti. Cei care se asteapta la prea putin, o sa fie surprinsi in bine[/quote]

„Anul 2011 va fi anul socurilor”, considera Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, invocand problemele monedei europene si valul de inflatie care ar putea cuprinde economia mondiala.

Cu cat va creste economia in 2011? FMI si Guvernul estimeaza un avans de 1,5%. ING vede o crestere economica de 0,6%, BCR de 1,2%, iar Raiffeisen Bank de 2%. Se vor indeplini prognozele? DailyBusiness.ro sugereaza sa fim optimisti.