- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mamele ar putea ieși la pensie mai repede! Cu cât s-ar putea reduce vârsta de pensionare în funcție de numărul de copii

06 May, 10:11 • Adrian Popovici
Un proiect de lege depus la Senat le oferă româncelor posibilitatea de a ieși mai reprede la pensie, asta în funcție de numărul de copii pe care i-au născut.
Mamele ar putea ieși la pensie mai repede! Cu cât s-ar putea reduce vârsta de pensionare în funcție de numărul de copii

Vești bune pentru româncele care au născut și crescut mai mulți copii. Mai exact, la Senat a fost depus un proiect de lege care prevede că acestea ar putea să iasă mai repede la pensie dacă au un stagiu complet de cotizare, dar și unul minim, transmite Realitatea.net.

După cum arată proiectul depus la Senat, s-ar putea modifica condițiile în care femeile care au născut și au crescut mai mulți copii vor ieși la pensie. În cazul în care prevederea trece de cele două camere ale parlamentului, femeile vor avea posibilitatea să iasă mai devreme la pensie.

Conform proiectului, de această nouă măsură nu vor beneficia doar femeile care au realizat stagiul complet de cotizare, ci și mamele care au realizat stagiul minim de cotizare și au crescut copii până când aceștia au împlinit cel puțin 16 ani. Trebuie precizat și că prevederile noii legi a pensiilor ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Proiectul de lege vizează modificarea articolului 51, alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Propunerea le oferă femeilor posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au născut.

Româncele ar putea ieși mai repede la pensie, după cum arată un proiect de lege
Româncele ar putea ieși mai repede la pensie, după cum arată un proiect de lege

Te-ar putea interesa și: Ieșire la pensie mai devreme pentru o categorie de români. Simona Bucura Oprescu: „Reducerea vârstei este de 10 sau de 20 de ani!”

Care sunt femeile care vor putea ieși la pensie mai devreme?

Conform acestei inițiative legislative, femeile care au atins stagiul minim de cotizare contributivă și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează: pentru un copil – cu un an, pentru doi copii – cu un an și șase luni, pentru trei copii – cu doi ani, pentru patru copii – cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii – cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni.

Așa cum au explicat în nota de fundamentare a acestui proiect, reducerea vârstei standard de pensionare cu un anumit număr de ani sau luni să fie aplicată femeilor care au atins stagiul minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asigurații au contribuit la sistemul de pensii și au dreptul să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă.

Mai trebuie subliniat faptul că inițiatorii legii explică faptul că pentru mamele cu 3, 4 sau mai mulți copii realizarea stagiul complet de cotizare este dificilă. De asemenea, se propune majorarea numărului de ani sau luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 6 luni, cu scopul de a face măsura mai echitabilă și mai adaptată la realitățile sociale.

Citește și: De câți ani de pensie se bucură un român care a muncit 35 de ani? Paradoxul pe care îl creează speranța de viață din România

Tags: