- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oamenii de afaceri: Razboiul forfetarului se muta la tribunal

28 Apr, 00:01 • razvan.codorean
In timp ce guvernul se pregateste sa aprobe astazi normele metodologice de aplicare a impozitului forfetar, asociatiile oamenilor de afaceri accelereaza demersurile pentru actionarea in judecata a statului roman. "Se mimeaza consultarea mediului de afaceri, iar guvernul actioneaza ca un veritabil contabil de CAP", declara reprezentantii patronatelor.
Oamenii de afaceri: Razboiul forfetarului se muta la tribunal

„Singura strategie anti-criza a guvernului Boc este sa stranga surubul fiscal la maxim, sa supra-impoziteze mediul de afaceri”. Aceasta este concluzia la care au ajuns luni reprezentantii confederatiilor patronale, la finalul negocierilor de la Ministerul Finantelor.

„Ne-au invitat pentru a mima consultarea sociala. Ne-au pus la dispozitie 10 minute in care sa ne spunem parerile. Asa ceva nu se face. In schimb, ne-am trezit ca in ordonanta nu a fost inclusa niciuna dintre propunerile noastre”, a declarat presedintele UGIR 1903, Eugen Coraci.

[quote=Eugen Craci, presedinte UGIR 103]Nu suntem de acord cu majorarea fiscalitatii asupra microintreprinderilor, mai ales in perioada de criza. Asta e o masura sinucigasa[/quote]
Nervosi la maxim, reprezentantii patronatelor au parasit reuniunea, amenintand cu tribunalul. De altfel, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a inceput deja demersurile pentru atacarea in contencios a ordonantei de urgenta care introduce impozitul forfetar, de la 1 mai.

„Aceasta este singura solutie pentru a bloca un impozit ce va falimenta sectorul IMM-urilor din Romania”, a declarat Laurentiu Plosceanu, co-presedinte al aliantei si presedinte al asociatiei antreprenorilor de constructii.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache, a declarat, in replica, ca patronatele si sindicatele au fost informate cu privire la masurile luate.

„Toata acesta agitatie” a pornit de la neintelegerea impozitului minim. Suntem deschisi sa explicam tot, iar normele de aplicare vor lamuri pe toata lumea„, a declarat Iordache.

Secretarul de stat in MF a declarat ca introducerea impozitului forfetar vine sa corijeze comportamentul evazionist din economia romaneasca. „Sunt peste 100.000 de firme care, pentru a nu plati impozite la stat, declara pierderi”, a explicat Iordache, care a spus ca, daca nu ar fi introdus forfetarul, guvernul ar fi trebuit sa majoreze TVA sau cota unica de impozitare.

Pe langa demersul din justitie, si PNL a anuntat ieri ca va depune, in aceasta saptamana, o motiune de cenzura in Parlament, pentru a cere demisia guvernului. Liberalii acuza modul in care a fost facuta rectificarea bugetara, introducerea impozitului forfetar si absenta unor masuri anti-criza care sa salveze economia din recesiune.

Niciun compromis privind forfetarul

Patronatele au reclamat faptul ca, anterior discutiilor pe normele metodologice privind impozitul forfetar, desfasurate luni, negociasera cu guvernul ca firmele cu o cifra de afaceri de cel mult 12.000 euro sa fie exceptate de la plata forfetarului in acest an.

In plus, oamenii de afaceri au declarat ca primisera semnale ca guvernul va fi de acord cu scutirea de la plata TVA pentru achizitia de vehicule, cheltuielile de reparatii la masini si cele cu combustibilul.

„Nimic din ce ni s-a promis, verbal, ce-i drept, nu a fost respectat”, a declarat Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit proiectului normelor de aplicare a impozitului forfetar, vor scapa de forfetar, in acest an, doar firmele aflate in inactivitate temporara si cele infiintate in 2009, insa acestea din urma vor fi nevoite sa plateasca impozit pe profit, chiar si in cazul in care acesta este reinvestit.

Firmele care fuzioneaza pe parcursul anului vor plati un impozit forfetar calculat prin insumarea veniturilor totale ale societatilor angrenate in fuziune. In cazul divizarii unei societati, pentru determinarea impozitului minim datorat de noile entitati, veniturile totale anuale se vor determina proportional cu valoarea activelor si pasivelor transferate de catre firma cedenta.

De scutiri de la plata TVA nu vor beneficia decat firmele care folosesc masini in activitati precum taximetria, scolile de soferi sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii, masura fiind valabila numai pana la 31 decembrie 2010. Pentru masinile folosite exclusiv in transportul rutier de persoane se va plati TVA.

De asemenea, nu vor mai fi exceptate de la plata TVA cheltuielile cu combustibilul, iar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare a unei firme vor fi deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

„Institutiile publice pot deconta lunar combustibil pentru automobil in limita a 370 de litri, plus cheltuielile de functionare a masinii, in vreme ce firmele nu mai pot face acest lucru, in conditiile in care 80% din combustibilul consumat reprezinta accize si impozite, percepute tot de stat”, a declarat secretarul general al Asocatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan.

Potrivit ordonantei de guvern, aprobata recent de guvern, de la 1 mai 2009, firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an de 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).

Firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) vor plati la buget un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010, iar societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Parvan: „Ne indreptam cu pasi repezi catre recesiune”

Asociatiile patronale acuza guvernul ca, in loc sa protejeze si sa stimuleze mediul economic, actioneaza ca un „veritabil contabil de CAP”, care renunta la investitii si „strange cu usa firmele”, pentru a face rost de bani. Iar consecintele se anunta extrem de grave – falimentele se vor inmulti, iar recesiunea nu va putea fi evitata.

[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]In absenta unor masuri anti-criza, Romania se indreapta cu pasi repezi catre recesiune[/quote]

„Cum sa investesti in perioada asta de criza, in conditiile in care, in loc sa te ajute, guvernul te supraimpoziteaza? Daca vrei sa reinvestesti profitul, te impoziteaza, daca vrei sa cumperi o masina, trebuie sa platesti TVA. Unde sunt masurile anti-criza promise?„, se intreaba presedintele Uniunii Generale a Industriasilor, Cezar Coraci.

Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca niciuna dintre masurile anuntate de guvern nu a fost pusa in practica.

„S-au promis 10 mld.euro pentru investitii. Nu am vazut vreo licitatie de investitii. S-a promis scutirea de la plata a impozitului pe profitul reinvestit. A fost amanata pentru anul viitor. S-a promis reducerea fiscalitatii. A fost impus impozitul forfetar. S-au promis credite cu garantii de la stat. In afara de Ford si Renault, nu exista niciun demers concret”, a declarat secretarul general al Asocatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan.

Autoritatile au justificat intarzierea masurilor anti-criza prin lipsa fondurilor, in contextul scaderii masive a incasarilor la buget. Odata cu intrarea primilor bani de la CE si FMI, din luna mai, bugetul ar urma sa poata sa suporte investitiile promise.

Analistii cred insa ca, in conditiile in care FMI a impus autoritatilor sa se incadreze intr-o limita de deficit bugetar extrem de stricta, este posibil ca guvernul sa fie nevoit sa taie in continuare de la capitolul investitii, pentru a respecta conditiile acordului si a primi astfel si restul transelor din acordul de imprumut.