- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Onorariile avocatilor vor proveni in 2009 din proiecte mai multe, dar mai mici\”

13 Jan, 00:01 • traian.badulescu
Rodica Constantinovici, managing partner al casei de avocatura Constantinovici, McCann si Asociatii, cu o experienta anterioara de aproape 2 ani la Linklaters, a comentat pentru DailyBusiness.ro principalele tendinte de pe piata avocaturii in acest an, in contextul crizei.
\Onorariile avocatilor vor proveni in 2009 din proiecte mai multe, dar mai mici\

Casa de avocatura a Rodicai Constantinovici, lansata in primavara anului 2007, a inregistrat anul trecut afaceri de circa 400.000 de euro, ea estimand o dublare pentru anul in curs. Linklaters este una dintre cele mai mari case de avocatura din lume si face parte din Magic Circle, clubul celor mai importante cinci firme britanice de profil.

DailyBusiness.ro: Ce evolutie estimati ca va inregistra piata de avocatura in acest an?
Rodica Constantinovici: Piata avocaturii va trebui sa se adapteze cererii de servicii previzibile pe fondul crizei care va greva anul 2009. Onorariile vor fi cel mai probabil colectate din proiecte mai multe si de mai mica valoare decat din proiecte foarte mari, sub aspect valoric.

DB: Care sunt principalele tendinte ce se vor manifesta in acest an pe piata?
RC: Reorganizarea caselor de avocatura si reorientarea serviciilor mai mult catre regandirea strategiilor de business decat catre investitii.

DB: Cum se vede criza economica din perspectiva unei case de avocatura?
RC: Ca o oportunitate pentru adaptarea si diversificarea serviciilor legale.

DB: Determina aceasta criza o scadere a numarului de clienti, mai ales pe segmentul de real estate?
RC: S-ar putea vorbi mai degraba de scaderea serviciilor legale specializate strict pe segmentul „real estate”, decat de scaderea numarului de clienti.

DB: Ce puteti spune despre experienta la una dintre cele mai mari case de avocatura din lume, Linklaters?
RC: Experienta ar putea fi definita ca fascinanta pentru un avocat format in sistemul de drept civil, intrucat reprezinta expresia mariajului dintre cele doua mari sisteme de drept – civil si common law. Eu am studiat sistemul de common law la College of Law din Londra, asa incat biroul Linklaters din Bucuresti mi-a dat prilejul sa aplic in practica ce invatasem acolo, mai precis, utilizarea unui sistem standard de redactare a documentelor si explicarea notiunilor de drept romanesc in termenii juridici specifici sistemului de common law. Neindoielnic, este un privilegiu sa beneficiezi de logistica si trainingurile Linklaters, care sunt impecabile.

DB: Dar?
RC: Cu toate acestea, sistemul britanic aproape standardizat de lucru devine nestimulativ, la un moment dat, pentru un avocat roman. Asa se si explica de ce avocatii romani, dupa ce acumuleaza experienta in multinationale, isi deschid proprile case de avocatura in care isi propun sa imbine experienta utilizarii standardelor cu creativitatea si flexibilitatea reclamate de sistemul de drept romanesc.

DB: Ce v-a determinat sa deschideti o casa de avocatura pe cont propriu?
RC: Am hotarat sa deschidem o casa de avocatura pe cont propriu (impreuna cu fostul coleg de la Linklaters Teodor McCann – n.r.) in momentul in care am considerat ca este necesar sa iesim din rutina si sa progresam in propria structura, ca suntem in masura sa gestionam o astfel de afacere, dar si ca experienta ne recomanda pentru a oferi servicii unei categorii sofisticate de clientela, catre care aspirau, de regula, numai firmele mari de avocatura.

DB: Care este cel mai mare client pe care l-ati avut?
RC: In general clientii pentru care am lucrat si continuam sa lucram (fonduri de investitii, companii internationale) au forta investitionala aproximativ egala, deci ar fi greu sa definim care a fost „cel mai mare client”. As putea spune ca cel mai mare proiect la care am lucrat este Parcul Industrial Bucharest West (km 14 pe autostrada Bucuresti-Pitesti), proprietatea Portland Trust, prin societatile comerciale locale, pe care l-am coordonat din punct de vedere legal sub toate aspectele din momentul achizitiei terenului, pana in momentul inchiriereii/vanzarii unor parti din proprietatea Portland Trust.