- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronatul din industria chimica: Fara sustinere, nu mai rezistam nici macar 1 an

17 Dec, 00:01 • traian.badulescu
Industria chimica nu va rezista nici macar 1 an in conditii de criza, fara masuri de sustinere, avand in vedere ca bancile nu mai acorda finantari companiilor din domeniu pentru continuarea activitatii, au declarat marti reprezentanti ai federatiei patronatelor din industria chimica si petrochimica (Fepachim).
Patronatul din industria chimica: Fara sustinere, nu mai rezistam nici macar 1 an

„Stocurile si instalatiile producatorilor chimici nu mai reprezinta garantii pentru banci, care au incetat sa acorde credite pentru aceasta industrie”, a declarat marti Veronica Neicu, director general al firmei cu actionariat austriac Energy Bio Chemicals, care a preluat anul acesta Carom Onesti cu 21 mil. euro.

Ea a atras atentia ca daca Guvernul nu va lua unele masuri de sustinere, planurile initiale de investitii ale jucatorilor din domeniu, chiar si activitatea acestora, ar putea avea de suferit.

„Noi, ca afaceristi, vom putea pierde doar tot ce avem. Romania insa isi poate pierde viitorul in ceea ce priveste industria chimica”, a spus oficialul Energy Bio Chemicals.

De asemenea, Neicu considera ca fiind nejustificate tarifele la energie si gaze naturale, in conditiile in care cotatia bariliului de petrol a scazut semnificativ in ultimele luni.

Salvarea agriculturii romanesti, cheia redresarii industriei chimice

Reprezentantii patronatelor din industria chimica au spus ca salvarea agriculturii romanesti ar fi prima conditie in redresarea industriei chimice, in special a ramurii ingrasamintelor chimice.

De industria chimica sunt insa dependente o serie de alte domenii din economia nationala precum ar fi cel a mobilei, auto, sanatate si infrastructura.

In ultimii 18 ani, industria chimica din Romania a intrat intr-un proces amplu de restructurare. Aceasta genereaza in prezent circa 9% din totalul productiei industriale si asigura 8,5% din totalul exporturi, cu circa 95.000 de angajati.

Intreprinderile din industria chimica si petrochimica din Romania sunt printre cele mai afectate de actuala criza financiara, reducand productia sau inchizand unitati de productie pentru perioade diferite.

Astfel, combinatul de ingrasaminte chimice Azomures a anuntat la finele lui noiembrie ca va opri temporar activitatea de productie, ceea ce va determina trimiterea in somaj tehnic a circa 2.000 de salariati, reprezentand 70% din totalul anagajatilor, incepand cu 2 decembrie.

Perioada de oprire a activitatii de productie se estimeaza a se prelungi pana la mijlocul lunii ianuarie 2009, cu posibilitatea incetarii/prelungirii, in functie de conditiile economico-financiare si comerciale viitoare.

De asemenea, toate combinatele grupului Interagro sunt oprite din a doua parte a lunii septembrie, iar cei circa 6.600 de salariati care lucreaza in domeniul chimic au fost trimisi in somaj tehnic pana la 31 decembrie, conform Fepachim.

Si Oltchim a anuntat ca va disponibiliza 550 de angajati in decembrie, ca urmare a reducerii cu 20% a activitatii, pana la 40% din capacitate.

Tot ca urmare a influentelor crizei economice atat pe plan intern cat si international, Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, isi va reduce in perioada decembrie – ianuarie productia de polimeri cu aproximativ 55% si va trimite in somaj tehnic 130 de angajati.