- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensii obligatorii: Garantarea unui anumit randament poate duce la scaderea pensiei

27 May, 12:59 • adrian.mihaltianu
Garantarea unui anumit randament mediu anual pentru pensiile private obligatorii ar putea conduce la scaderea pensiei de care vor beneficia contribuabilii, a declarat Jaap Maassen, vice chairman EFRP - European Federation for Retirement Provisions.
Pensii obligatorii: Garantarea unui anumit randament poate duce la scaderea pensiei

Astfel, un randament anual mediu al unui fond de pensii obligatorii de 5,5%, pe o perioada de 5 ani, obtinut in conditiile in care nu se solicita un randament minim garantat, poate sa scada la 3,5%, daca se impune administratorilor de fonduri obtinerea unui randament real de 2 puncte procentuale, potrivit lui Maassen.

Un alt exemplu al acestuia arata ca randamentul mediu pe o perioada de 10 ani este de 5,9% fara garantii si de 4,4% cu garantii.

„Eu sunt impotriva garantiilor. Multi clienti nu stiu care sunt costurile garantiei”, a spus Maassen, subliniind ca garantiile sunt costisitoare si trebuie platite de cineva.

Acesta a mentionat ca fondurile de pensii sunt mai stabile in perioada de criza economica, comparativ cu bancile si societatile de asigurari.

„Bancile si companiile de asigurari au suferit foarte mult in ultimele 16 luni, insa fondurile de pensii private au fost mai stabile”, a spus Jaap Maassen, prezent la un forum organizat de compania MediaXPrimm.

El a adaugat ca Romania „trebuie sa fie mandra” de rezultatele pozitive obtinute in 2008 pe piata pensiilor private obligatorii.

O alta problema subliniata de Jaap Maassen se refera la faptul ca instabilitatea contributiilor afecteaza piata pensiilor private.

Este cunoscut faptul ca unele state au decis mentinerea sau reducerea contributiilor participantilor in aceasta perioada economica dificila. Este si cazul Romaniei, care a mentinut nivelul contributiilor pentru acest an la 2% din venit, fata de 2,5% cat era stabilit initial.

Potrivit lui Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, in primul an de crestere economica va fi recuperata aceasta diferenta de 0,5 puncte procentuale din valoarea contributiilor.

Totodata, Jaap Maassen sustine nevoia unui sistem de pensii format din 3 piloni: Pilon I (pensia de la stat), Pilon II (pensia privata obligatorie) si Pilon III (pensie facultativa).

Romania ocupa la sfarsitul anului trecut locul 2 pe piata pensiilor private obligatorii in Europa Centrala si de Est, din punct de vedere al numarului de participanti, cu 4,53 milioane de participanti. Locul intai este ocupat de Polonia, in regiune existand 11 state ce au intrat pe acest segment de pensii, a spus Mihai Bobocea, reprezentantul APAPR.

In functie de valoarea activelor nete din Pilonul II, Romania ocupa ultima pozitie (209 mil. euro), fiind ultima tara din regiune care a introdus acest sistem de pensii.

Pe Pilonul III, Romania este pe locul 6 in functie de participanti si pe pozitia a 10-a dupa valoarea activelor. Pensiile private au o vechime de 15 ani in Europa Centrala si de Est, unde exista 300 fonduri de pensii, cu 38,1 milioane de participanti si active de 61,5 miliarde euro, a precizat Mihai Bobocea.

Jucatorii din piata se asteapta ca activele din regiune sa ajunga la 200-250 miliarde euro si 50 milioane de participanti.