- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Portretul-robot al misteriosului cumparator de la Banca Transilvania

14 Dec, 00:02 • gecad.net
Cumparatorul care a achizitionat zilele trecute un pachet de 4% din Banca Transilvania ar putea fi o banca din Franta, Spania sau Portugalia, dar la fel de bine ar putea fi vorba de un fond de investitii, cred specialistii pietei de achizitii consultati de catre DailyBusiness.ro.
Portretul-robot al misteriosului cumparator de la Banca Transilvania

Zvonurile privind o achizitie de amploare in cadrul Bancii Transilvania circula inca de anul trecut, dar zilele acestea, pentru prima oara, un oficial s-a referit la acest lucru, acesta fiind Nicolae Cinteza, seful supravegherii din banca centrala. Acesta afirma saptamana trecuta ca o mare banca europeana se pregateste sa intre pe piata, primele miscari fiind deja observate pe bursa.

Lunea trecuta, un pachet de circa 4% din Banca Transilvania, in valoare de 25 de milioane de euro, a fost cumparat pe Bursa de Valori Bucuresti. Achizitia este sub nivelul dincolo de care identitatea cumparatorului trebuie declinata.

Care ar putea fi banca interesata sa intre in Romania prin achizitia unei participatii in Banca Trasilvania?

Potrivit lui Matei Paun, managing partener al bancii de investitii BAC Investment Bank, cei care s-au interesat pana in prezent de Banca Transilvania au fost banca greceasca NBG Bank, o banca elvetiana, care intre timp s-a retras, dar si Deutsche Bank, banca despre care s-a spreculat mult timp ca ar dori sa intre pe piata locala.

Mihai Pop, partener in cadrul casei de investitii Osprey Partners, sustine insa ca este putin probabil ca o mare banca europeana, asa cum este Deutsche, sa fi inceput o achizitie fara a avea o intelegere prealabila cu managementul bancii.

Recent, atat Horia Ciorcila, cat si alti oficiali ai bancii, au declarat ca ultimele discutii purtate in legatura cu vanzarea bancii au avut loc in urma cu 6 luni, in prezent vanzarea nefiind o problema de actualitate.

Coreland informatia furnizata de Nicolae Cinteza cu miscarile de pe piata de capital, Mihai Pop crede ca in spatele tranzactiei ar putea fi o banca din Franta, Portugalia sau Spania, institutii care au acest profil de investitor.

„Daca intr-adevar se doreste marirea participatiei pana la o cota de 15- 20%, cum s-a vehiculat, este posibil ca achizitia sa se faca fara stirea bancii. Este asa numita metoda prin bidoane. Cumparatorul foloseste mai multe companii pentru a lua pachete minoritare sub pragul dincolo de care ar trebui sa isi decline identitatea. Cand ajunge la procentul dorit unifica participatiile intr-o firma si anunta achizitia”, a completat Mihai Pop.

Matei Paun crede ca in spatele tranzactiei se poate afla la fel de bine un fond de investitii. „Dat fiind ca tinta pare a fi achizitia unei participatii minoritare, se poate sa nu fie vorba de un investitori strategic ci de un fond de investitii”, a explicat consultantul in investitii.

De ce este Banca Transilvania interesanta pentru investitori

Volumul achizitiilor facute pe piata locala a scazut simtitor anul acesta in raport cu perioada de dinaintea crizei, pe de-o parte pentru ca accesul la lichiditate s-a restrictionat si, pe de alta parte, pentru ca pretul pe care un investitor este dispus sa il ofere a scazut de asemenea mult, ceea ii determina pe vanzatori sa amane decizia de a tranzactiona.

Specialistii in investitii considera totodata ca investitorii sunt putin reticenti, in conditiile in care pietele inca nu si-au revenit din criza, asa incat nu se cunoaste potentialul lor viitor de crestere.

Potrivit lui Mihai Pop, bancile mari sunt insa tentante pentru investitori, in conditiile in care perspectivele lor de dezvoltare, chiar pe o piata afectata de criza, sunt promitatoare.

La sfarsitul lui 2008, Banca Transilvania s-a situat pe locul 6 in clasamentul general al bancilor dupa total active, cu o valoare a detinerilor de 17 miliarde lei, prin care controla 5,4% din piata locala. La jumatatea lui 2009, activele bancii urcasera la 19,28 miliarde lei. In schimb, profitul bancii a cunoscut o corectie serioasa, de 90%, la sfarsitul lui iunie raportat la aceeasi perioada a anului trecut, pana la 11 milioane lei.